Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dva týdny bez matrace, teplé vody i toalety. Basketbalistka Levčenková popsala běloruské vězení

Běloruská basketbalistka Jelena Levčenková. foto: twitter.com/dekoder_org

Atény - Dva týdny bez teplé vody, sprchy, matrace na spaní a funkční toalety. Tak popsala běloruská basketbalistka Jelena Levčenková svůj pobyt ve vězení, kde skončila v říjnu na 15 dní za účast na demonstracích proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.
  17:05

Sedmatřicetiletá pivotka, jež odehrála čtyři sezony v zámořské WNBA, byla zadržena na konci září na letišti v Minsku, když se chystala odletět do Řecka kvůli plánované léčbě a následnému tréninku. V rozhovoru přes aplikaci Zoom nyní popsala, jak byla ve zrychleném řízení odsouzena a umístěna v minské věznici Okrestina.

Protesty proti autoritářskému režimu pokračují v Bělorusku od srpnových prezidentských voleb. Levčenková se v metropoli zúčastnila dvou poklidných demonstrací a zatčení ji podle jejích slov příliš nepřekvapilo. Poměry ve vězení ji ale šokovaly.

„Věděla jsem, že to nebude dovolená, ale vězení. První noc jsme ještě měli matrace, vodu a záchod fungoval. Pak se ale všechno změnilo,“ popsala svou zkušenost. „Jakmile nás probudili, odebrali nám matrace. Vypnuli teplou vodu a záchod přestal splachovat. Spaní bylo hrozné, protože postel byla jen kovová konstrukce. Dávali jsme pod sebe alespoň noviny a všechno oblečení, které jsme měli,“ popsala podmínky, kvůli nimž se jí zhoršily chronické problémy se zády.

Za celou dobu za mřížemi se Levčenková nemohla podle svých slov osprchovat a z cely se dostala jen zřídka. Z vězení si také odnesla blechy, vši a možná i nákazu koronavirem. Test bezprostředně po propuštění z vězení, z něhož se 

dostala 15. října, sice vyšel negativně, ale poté, co se jí podařilo vycestovat do Řecka, začala pociťovat příznaky a nová kontrola potvrdila covid-19.

„Teď už jsem bez teplot, ale chuť jídla cítím jen trošku a nos mám zablokovaný. Dýchat ale už můžu bez problémů,“ dodala basketbalistka, jež dovedla běloruskou reprezentaci ke dvěma účastem na olympijských hrách.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...