Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dvanáct tisíc fandů. Tolik jich vidělo výhru florbalistů 10:5 nad Německem

Sport

  20:33
PRAHA - Čeští florbalisté vstoupili do domácího mistrovství světa v Praze výhrou nad Německem 10:5. Tým finského kouče Petriho Kettunena před 12.326 diváky v O2 areně sice třikrát prohrával, ale třemi góly mezi 36. a 40. minutou získal vedení 5:3 a definitivně zlomil odpor soupeře. Hattrickem pomohl k výhře útočník Adam Delong.

Český reprezentant Josef Rýpar se raduje z gólu. foto: ČTK

V neděli od 17:00 čeká Čechy druhé vystoupení ve skupině A proti Lotyšsku, které na úvod podlehlo Švýcarsku 3:7.

Kettunenův tým nastoupil v základní sestavě i s šestnáctiletým útočníkem Filipem Langerem, který se stal nejmladším českým hráčem na světových šampionátech v historii.

ČR - Německo 10:5 (1:2, 4:1, 5:2)

Branky a nahrávky: 11. Rýpar (M. Krbec), 22. Ondrušek (Delong), 36. J. Bauer (M. Pražan), 36. Marek Beneš (D. Šebek), 40. Delong (Ondrušek), 46. Rýpar (Langer), 48. Tomašík (Suchánek), 50. Delong (Ondrušek), 57. Jendrišák (Němeček), 57. Delong (Garčar) - 7. Nihlén (Von Pritzbuer), 17. Burmeister (J. Bröker), 26. N. Bröker, 52. J. Bröker (Dietz), 54. N. Bröker (Borth).

Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.).

Vyloučení: 0:2.

Využití: 1:0.

Diváci: 12.326.

Sestavy:

Česká republika: Souček - Kisugite, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, M. Pražan, J. Bauer, od 41. navíc Garčar - Marek Beneš, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - M. Krbec, Langer, Rýpar - od 29. navíc Tomašík, od 33. navíc Curney. Trenéři: Petri Kettunen, Milan Fridrich, Radek Sikora a Akseli Ahtiainen.

Německo: Dietz - Böttcher, Siede, Schuschwary, Weigelt, Hoppe, Ibold - Von Pritzbuer, Nihlén, N. Bröker - J. Bröker, Wenning, Burmeister - Herlt, Borth, Falkenberger. Trenéři: Remo Hubacher, Mathias Gafner a Kevin Wittwer.

Favorizovaní Češi se se sedmým týmem minulého šampionátu dlouho trápili. Německá obrana s gólmanem Dietzem odolávala a v 7. minutě naopak kapituloval Souček, jehož překonal povedenou střelou rodilý Švéd Nihlén. V polovině úvodního dějství vyrovnal Rýpar, který se prosadil z dorážky po předchozí vlastní střele.

V 17. minutě vrátil Němcům vedení nepokrytý Burmeister. Smazat ztrátu mohl ještě v úvodním dějství Němeček, ale jeho tečovaný pokus se odrazil od levé tyče do pravé a za brankovou čárou neskončil.

Po 109 vteřinách druhé části už upravil na 2:2 po výběhu z rohu přesnou ránou Ondrušek. Ve 25. minutě ale po zaváhání Jiřího Bauera utekl Niklas Bröker a Souček proti jeho zakončení neměl šanci. Němci se pak ubránili i při Iboldově vyloučení, ale v 36. minutě se trefil přes stínícího Krbce Jiří Bauer a bylo znovu vyrovnáno.

Za 23 sekund usměrnil Beneš Šebkovo nahození od levého mantinelu za Dietze a Češi poprvé vedli. Němci nadále bojovali, ale 11 sekund před druhou pauzou zakončil parádní kombinaci Delong a Kettunenův tým se mohl uklidnit.

V závěrečné části si český tým vylepšil skóre. Při Falkenbergerově vyloučení v 46. minutě se trefil po přihrávce benjamínka Langera podruhé v utkání Rýpar. Vzápětí zužitkoval Suchánkovu asistenci Tomašík a o chvíli později zakončil kombinaci do odkryté branky Delong, který oslavil podobně jako Rýpar druhý gól večera.

Němci ale ještě porážku zmírnili. Do úniku se dostal šikovně Janos Bröker, který efektně přehodil Součka. Na rozdíl tří branek zkorigoval Niklas Bröker. V 57. minutě ale Češi opět slavili po trefě kapitána Jendrišáka a za 31 sekund dovršil výsledek střelec večera Delong.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...