Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Dvě Češky jsou největšími favoritkami Wimbledonu. Jak se k tomu Plíšková s Kvitovou postaví?

Sport

  6:00
PRAHA - Akcie českých tenistek dosud nikdy v historii nebyly tak vysoko. Ještě se nestalo, aby největšími favoritkami na titul v ženské dvouhře na Wimbledonu byly dvě z nich. Podle tuzemských i zahraničních sázkových kanceláří, jmenujme Bwin, Tipsport či Fortunu, jsou Petra Kvitová a Karolína Plíšková s kurzem 6:1, respektive 6,5:1 daleko před ostatními adeptkami na triumf.

Dokáže Petra Kvitová po třech letech opět na Wimbledonu triumfovat? foto: Reuters

Karolína Plíšková premiéru na trávě zvládla, dál jde i sestra Kristýna a Strýcová

„V roce comebacků je ten její tím nejvíce strhujícím a nepravděpodobným zároveň,“ napsal o triumfu Petry Kvitové na turnaji v Birminghamu britský list Telegraph.

Vystihuje to světové reakce na pohádkový příběh o tom, jak šest měsíců od pořezání levé ruky neznámým pachatelem dokázala vystoupat zpět na výsluní.

Ale nejen to. Akcie českých tenistek dosud nikdy v historii nebyly tak vysoko. Ještě se nestalo, aby největšími favoritkami na titul v ženské dvouhře na Wimbledonu byly dvě z nich.

Podle tuzemských i zahraničních sázkových kanceláří, jmenujme Bwin, Tipsport či Fortunu, jsou Petra Kvitová a Karolína Plíšková s kurzem 6:1, respektive 6,5:1 daleko před ostatními adeptkami na triumf.

Vždyť současná světová jednička Angelique Kerberová má kurz na vítězství v All England Clubu 13:1, aktuální dvojka Simona Halepová dokonce 21:1.

WIMBLEDONSKÁ MÍSA. Po třech letech znovu. Suverénně a jistě. Česká tenistka...

„Tráva je pro obě Češky oblíbeným povrchem, jejich stylu naprosto vyhovuje a těžko hledají konkurenci. Kvitová v Londýně dvakrát triumfovala a vyhrála turnaj v Birminghamu, Plíšková se titulu na grandslamu mocně přibližuje,“ uvedl vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Pokud by turnaj ovládla Plíšková, stala by se světovou jedničkou. Kvitová by po triumfech z let 2011 a 2014 dovršila hattrick a její návrat po vážném zranění rovnou na tenisový olymp by se stal námětem legendárních příběhů.

„Jsem velmi, velmi šťastná. Tohle jsem na druhém turnaji po návratu nečekala. Ano, cítím se jako v pohádce,“ řekla Kvitová po nedělním triumfu v Birminghamu.

Její příběh dojal řadu renomovaných expertů. „Souboj Kvitová vs. Bartyová může být nejdojemnějším finálovým zápasem celého roku,“ poukazuje na finálový duel Kvitové s Australankou Ashleigh Bartyovou populární tenisový novinář Jon Wertheim.

Karolína Plíšková si v souboji s Alison Riskeovou věděla rady.

„Jsi pro mě inspirací, takhle hraje opravdová šampionka. Milujeme tě, chyběla jsi nám a jsme rádi, že jsi zpátky na kurtech,“ vzkázala Kvitové na kurtu Bartyová.

Česká tenistka, která se vrátila na kurty před měsícem na French Open, tehdy vypadla ve druhém kole. Na turnaji v Birminghamu, jenž zakončila nedělním triumfem, však ukázala, že travnatý povrch je její nejoblíbenější.

„Protloukla jsem se v životě velice obtížnou dobou. Snažila jsem se, abych se uzdravila a mohla normálně hýbat prsty. Musela jsem hodně dřít, abych se mohla vrátit na kurty. Že se mi to povedlo a ještě jsem dokázala vyhrát turnaj, to je něco naprosto výjimečného,“ uvedla aktuální dvanáctá hráčka světa.

Tento týden měla nastoupit v generálce na Wimbledonu v Eastbourne, kvůli pěti zápasům v krátké době a drobnějším problémům s břišními svaly se však rozhodla turnaj vynechat a nastoupit až příští týden na Wimbledonu.

Petře Kvitové gratuloval vévoda z Kentu.

Pochvalovala si, že ji turnaj v Birminghamu důkladně připravil. „Asi to zní zvláštně, ale bylo fajn ztratit ve finále první set. Musela jsem bojovat ve druhém a ve třetím. Získala jsem extra sebevědomí, že dokážu utkání otočit.

Ve Wimbledonu mě nečekají jednoduché mače. Ruka drží, což je nejlepší zpráva po tak dlouhém týdnu. Fakt bylo všechno super, žádná bolest. Já ji pořád leduju, abnormálně se o ni starám a do konce kariéry starat budu,“ dodala Kvitová.

Plíšková zase bude chtít završit úctyhodnou sérii úspěchů, kterou odstartovala finálovou účastí na loňském US Open. Na Australian Open vypadla ve čtvrtfinále a na French Open až v semifinále.

Los na Wimbledonu sice proběhne až v pátek, takže nelze vyloučit, že se aktuální světová trojka Plíšková neutká s Kvitovou už v osmifinále.

Pokud se však Češky objeví v opačné polovině pavouka, pak by byla velká šance na to, aby si ve Wimbledonu jako první Češky v historii proti sobě zahrály finále. V roce 1986 se sice ve finále utkaly Martina Navrátilová a Hana Madlíková, prvně jmenovaná však v té době hájila barvy USA.

Radost Petry Kvitové po zisku první sady.
Nejtradičnější tenisový turnaj světa ovládla česká hráčka podruhé za čtyři roky.

V tomto ohledu byl pro Kvitovou velice zajímavý postup turnajem při druhém wimbledonském triumfu v roce 2014, kdy cestou do finále vyřadila hned tři Češky.

Nejprve Andreu Hlaváčkovou, ve čtvrtfinále Barboru Strýcovou a v semifinále Lucii Šafářovou. Ve finále pak povolila kanadské krásce Eugenii Bouchardové pouhé tři hry.

Za celý turnaj pak ztratila jediný set proti Američance Venus Williamsové. A právě sedmatřicetiletá Američanka je spolu s Johannou Kontaovou a Garbiňe Muguruzaovou jednou z tenistek, s nimiž by měly mít Češky k cestě za titulem největší práci.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...