130 let

Šafářová. | foto: VINCENT THIAN, ČTK

Dvě Češky jsou v osmifinále Australian Open

Sport
  •   10:13
MELBOURNE - Česká tenistka Lucie Šafářová může na Australian Open slavit svůj životní úspěch. Poprvé se v grandslamovém turnaji probojovala do osmifinále. Mezi nejlepších šestnáct se zařadila i další Češka Nicole Vaidišová.

Teprve na loňském US Open Lucie Šafářová na šestý pokus konečně přešla na grandslamu přes první kolo a nyní se na Australian Open raduje z životního úspěchu. V Melbourne postoupila česká tenistka už do osmifinále, k čemuž jí v dnešním zápase třetího kola pomohla skreč běloruské soupeřky Anastasie Jakimovové.

Šafářová vyhrála první set za pětatřicet minut 6:3 a před zahájením druhé sady Jakimovová utkání vzdala. "Je to takové zvláštní. Místo toho, aby tady člověk skákal a jásal radostí, tak jsem ani nevěděla, jestli se mám radovat," komentovala devatenáctiletá tenistka nezvyklý závěr zápasu.

V rozhovoru pro Český rozhlas však vzápětí dodala, že z postupu mezi nejlepších šestnáct je pochopitelně nadšená. Na soupeřce žádné zdravotní problémy nepozorovala a myslí si, že by uspěla, i kdyby se utkání dohrávalo. "Hrála jsem svoji hru, vyhrála jsem první set a věřila jsem si i na druhý," zdůraznila.

O postup do čtvrtfinále se utká s obhájkyní titulu Amélií Mauresmovou, která dnes vyřadila další Češku Evu Birnerovou. Před ním jí může radou pomoci přítel Tomáš Berdych, jenž už má se zápasy na velkých kurtech víc zkušeností. "Spíš se mě bude snažit podpořit a uklidnit, abych nebyla nervózní. Aby mě to nesvazovalo a mohla tam hrát to, co dovedu," přiblížila Šafářová.

Druhou českou osmifinalistkou Australian Open se po Lucii Šafářové stala Nicole Vaidišová, která dnes v utkání proti slovinské tenistce Katarině Srebotnikové splnila roli papírové favoritky vítězstvím dvakrát 6:4.

Desátá nasazená Vaidišová si postupem mezi nejlepších šestnáct hráček vyrovnala maximum na melbournském grandslamu, o čtvrtfinále bude hrát s osmou hráčkou světa Jelenou Dementěvovou z Ruska. S ní se zatím utkala jednou a loni v Tokiu prohrála třísetovou bitvu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK