130 let
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: ČTK

Dvojkou McLarenu bude mladíček Hamilton

Sport
  •   13:23
LONDÝN - Týmovým kolegou mistra světa Fernanda Alonsa ve stáji formule 1 McLaren-Mercedes se stal jednadvacetiletý Angličan Lewis Hamilton. Tento šampion formulového seriálu GP2 bude prvním jezdcem černé pleti v královské automobilové třídě.
"Tohle je skvělé vyvrcholení zatím mojí nejlepší sezony v kariéře," uvedl Hamilton v prohlášení. "Už od roku 1998 hraje Lewis důležitou roli v našem dlouhodobém plánování. Dnes se mu splnil sen, tuhle největší výzvu ve své kariéře ale zvládne," uvedl šéf týmu Ron Dennis a ani jeho chráněnec nešetřil komplimenty. "S McLarenem a Mercedesem jsem vyrostl. Za vše, čeho jsem dosáhl, vděčím jejich podpoře a vedení," dodal Hamilton.

Jeho angažování se čekalo, Hamilton patří k největším talentům motoristického sportu a stáj už si jej téměř deset let vychovává. Před triumfem v GP2 vyhrál suverénně evropský seriál formule 3, kde zvítězil v 15 z 20 závodů. "Je jasné, že ve srovnání s ostatními jezdci formule 1 má Lewis nedostatek zkušeností s takovým autem. Testy v příštích měsících jej na sezonu ale dobře připraví," doplnil sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug.

Od nově vytvořené dvojice si stáj slibuje už v příští sezoně návrat na úplnou špici. Alonso převzal post jedničky po Kimim Räikkönenovi, který zamířil do Ferrari jako nástupce Michaela Schumachera. Hamilton dostal v soutěžním kokpitu přednost před Pedrem de la Rosou, který dokončil u McLarenu sezonu po odchodu Juana Pabla Montoyi do zámoří. Španěl se vrátí k roli testovacího pilota, dalším záložním jezdcem je Brit Gary Paffett.
Autor: ČTK