Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká získala znovu korunu Krále bílé stopy

Sport

  21:59
PRAHA - Ester Ledecká získala první z očekávané řady ocenění za ojedinělý dvojnásobný olympijský triumf. Držitelka zlatých medailí z Pchjongčchangu za superobří slalom na lyžích a paralelní obří slalom na snowboardu si v pátek potřetí v řadě nasadila na hlavu korunu pro vítězku ankety Král bílé stopy.

Ester Ledecká se stala Vítězkou ankety o nejlepšího lyžaře a snowboardistu Svazu lyžařů České republiky. foto: ČTK

Třetí výhrou v anketě Svazu lyžařů ČR o nejlepšího lyžaře či snowboardistu za sebou se vyrovnala někdejším běžkyním na lyžích Květě Jeriové a Kateřině Neumannové, která uspěla dokonce čtyřikrát v řadě.

Třiadvacetiletá Ledecká dostala 58 z 61 hlasů. Dva obdržela bronzová medailistka z korejských her snowboardcrossařka Eva Samková a třetí místo obsadil s jedním hlasem běžec na lyžích Martin Jakš, který po sezoně ukončil kariéru.

S korunou na hlavě a v křesle stoupajícím vzhůru si Ledecká vychutnala ovace vstoje, které premiérové vítězce ze dvou různých sportů na jedněch zimních hrách připravil zaplněný sál v alternativním divadelním prostoru Jatka 78. „Jsem moc ráda, že je vyhlašování tady,“ řekla Ledecká. „Já mám Cirk La Putyka hrozně ráda. I kdybych nevyhrála, tak bych si ten večer užila. Byla jsem tady loni a letos a loni jsem se na nich byla podívat na Letní Letné. Odnesla jsem si silný zážitek.“ 

Ledecká znovu ovládla kategorii snowboardingu, v kterém potřetí za sebou získala na prkně velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru v paralelních disciplínách a vyhrála i hodnocení paralelního obřího slalomu.

Večer hattricků završila Ledecká prvním triumfem v kategorii alpského lyžování a její kouč Tomáš Bank se díky tomu stal Trenérem roku.

Nejlepší akrobatickou lyžařkou se stala skikrosařka Nikol Kučerová, běžcům na lyžích kraloval Jakš, mezi trápícími se skokany vyhrál Čestmír Kožíšek, sdruženářům vládl Tomáš Portyk a travním lyžařům Martin Barták. Nejlepším juniorem se stal úřadující mistr světa v této kategorii sdruženář Ondřej Pažout, který vyhrál o čtyři hlasy před běžkyní na lyžích Barborou Havlíčkovou.

Do síně slávy byli uvedeni Horst a Wolfgang Slavíkovi - dvojčata narozená roku 1939 v Harrachově, která celý svůj život zasvětila skoku na lyžích a severské kombinaci. Oba byli nejprve závodníky, později trenéry a nakonec funkcionáři.

Potleskem se lyžařské prostředí rozloučilo se závodníky, kteří ukončili kariéru - s bývalým vítězem Světového poháru skokanem na lyžích Jakubem Jandou, běžci Jakšem, Dušanem Kožíškem a Alešem Razýmem, sjezdaři Janem Hudcem a Klárou Křížovou i skikrosařkou Andreou Zemanovou.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...