Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dvouletý trest. Bývalý vicemistr světa v cyklokrosu Dlask dopoval

Sport

  11:04aktualizováno  11:45
PRAHA - Český cyklokrosař a biker Petr Dlask dostal za květnový pozitivní dopingový test na clenbuterol dvouletý zákaz startu. Bez dalších podrobností to uvádějí servery v Belgii, kde sedmatřicetiletý cyklista do předloňského roku závodil za stáj Telenet-Fidea.

Český cyklokrosař Petr Dlask foto: ČTK

Dlask měl pozitivní test na zakázanou látku po závodu Author Šela Marathon na horských kolech, který se jel 4. května. Vicemistr světa z roku 2001 se tehdy hájil tvrzením, že se proti antidopingovým pravidlům provinil pouze z nevědomosti. Clebuterol se údajně do jeho těla dostal z léků, které užíval na nachlazení.

"Víme to už delší čas a věděli jsme, že ten trest určitě přijde, ale oficiálně to máme až nyní," řekl novinářům reprezentační trenér cyklokrosařů Stanislav Bambula.

"Je to samozřejmě špatné. Svět podpůrných prostředků a těch, co zvyšují výkon, je však hodně nepřehledný a já věřím, že došlo pouze k nějaké chybě. Nevěřím u tohoto typu lidí, že by to dělali vědomě. Stala se nejspíš nějaká chyba. Nemluvili jsme spolu o tom, ale Petrovi v tomto ohledu věřím a myslím si, že v tom nebyl úmysl," doplnil Bambula.

V Dlaska má důvěru i s ohledem na četnost kontrol, jimž jsou cyklisté vystaveni. "Reprezentace je zastřešovaná mnou a potažmo i doktorem, ale jinak závodníci fungují ve svých týmech a tam mají i své doktory. Při počtu kontrol, které máme, sám vím, kolik jich je během závodu i tréninku... Přijedou mi na kontrolu a odběry i na soustředění juniorů. Je toho tolik, že si myslím, že to nikdo nebude pokoušet," prohlásil Bambula.

Pro Dlaska, jenž má ve sbírce mimo jiné pět titulů mistra republiky v cyklokrosu, znamená dvouletý distanc pravděpodobně konec kariéry. "Zrovna teď se potýkáme v kategorii mužů s určitou krizí, takže odchod těch starších jezdců je pro nás špatný, neboť nemáme moc koho nasadit. Je to škoda," podotkl Bambula.

Od léta pomáhá Dlask skupině kolem české cyklokrosařky Pavly Havlíkové, jež si tuto spolupráci pochvalovala po svém třetím místu v sobotním závodu Světového poháru v Táboře.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!