Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Edmonton dělí od finále Stanley Cupu jediný zápas

Sport

  8:50
EDMONTON - Jediná výhra chybí hokejistům Edmontonu k postupu do finále Stanley Cupu. Oilers vyhráli i třetí zápas finále Západní konference, když doma porazili Anaheim 5:4. V sérii vedou už 3:0, čtvrtý duel je na programu ve čtvrtek v Edmontonu.

Hráči Edmontonu se radují ze vstřeleného gólu. foto: Robert LabergeAFP

S výjimkou úvodního gólu Tobyho Petersena ve 14. minutě se diváci ve vyprodané hale Rexall Place v Edmontonu dlouhou dobu bavili pouze ostrými střety a vzájemnými potyčkami obou soupeřů. Jen v první třetině viděli tři pěstní souboje, rozhodčí v úvodní dvacetiminutovce rozdali dohromady 44 trestných minut.

Divoká přestřelka v třetí části ale předchozí na góly chudý průběh zápasu bohatě vynahradila. Během prvních pěti minut Edmonton navýšil vedení na 4:0, ani to mu ale málem na vítězství nestačilo. Hosté třemi brankami utkání zdramatizovali a sahali po vyrovnání. V 55. minutě ale zařídil pátý gól nejlepší střelec Oilers v play off Fernando Pisani. Teemu Selänne necelé dvě minuty před koncem už pouze snížil.

"Ani za stavu 4:0 jsem si nebyl jistý, že vyhrajeme. Věděl jsem, že mužstvo mele z posledního. Můžeme mluvit o štěstí, že jsme tenhle zápas nakonec dotáhli k vítězství," uved trenér domácích Craig MacTavish, jehož svěřenci se potýkají s příznaky chřipky.

"Ukazuje to vnitřní sílu našeho mužstva. Kluci dělají všechno pro úspěch týmu, hrají se zraněním, nemocní, chce to velké sebezapření," řekl zkušený obránce Chris Pronger. "Situace, v níž se teď nacházíme, je skvělá. Rádi bychom sérii ve čtvrtek ukončili, ale soupeř ještě určitě neřekl poslední slovo," dodal.

Edmonton, který skončil v základní části na posledním postupovém místě, vyhrál už sedmý zápas v play off za sebou a míří k senzačnímu postupu do finále Stanley Cupu, kde se naposledy představil před 16 lety.

Všechny tři výhry nad Anaheimem vybojovali Oilers navzdory tomu, že byli v každém utkání pasivnější ve střelbě, v úterý prohráli na střely dokonce 22:38. "Je velice zničující, že jsme tato utkání nedokázali získat v náš prospěch," nemohl uvěřit vývoji série útočník Anaheimu Selänne. "Jejich úspěšnost je neuvěřitelná. Promění snad každou šanci. Ale nedá se nic dělat. Musíme se zlepšit a přestat dělat tolik chyb. Ještě budeme bojovat."

Výsledek:
Edmonton - Anaheim 5:4 (1:0, 0:0, 4:4)

Branky: 14. Petersen, 43. Peca, 44. Staios, 45. Pronger (Špaček), 55. Pisani - 50. a 59. Selänne, 48. O'Donnell, 52. Kunitz. Střely na branku: 22:38. Diváci: 16.839.
Stav série 3:0.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...