Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Edmonton je ve finále Stanley Cupu

Sport

  13:21
ANAHEIM - Hokejisté Edmontonu si zahrají finále Stanleyova poháru. Olejáři zvítězili v pátém utkání finále Západní konference play off NHL v Anaheimu 2:1 a vyhráli sérii 4:1 na zápasy. Soupeř Edmontonu vzejde ze souboje Carolina - Buffalo, kde je stav série nerozhodný 2:2.

Edmonton postoupil do finále Stanley cupu. foto: CHRIS CARLSONČTK

Edmonton se do play off dostal až na poslední chvíli. Nakonec vyřadil favorizované celky Detroitu, San Jose a nyní i Anaheimu. "Je to úžasný týmový úspěch. Šli jsme do play off až z osmé příčky, ale to teď neznamená vůbec nic," konstatoval brankář Dwayne Roloson. Finále si zahrají i čeští hokejisté Jaroslav Špaček, Radek Dvořák a AlešHemský.

Gólman Oilers, kterého klub získal v této sezoně z Minnesoty těsně před koncem přestupního termínu, byl v sobotním duelu opět hlavním strůjcem úspěchu svého mužstva. Anaheim i na popáté vyprodukoval více střel než soupeř, jenže Roloson z 33 pokusů propustil za svá záda jediný. V závěru zápasu přitom odolal obrovskému tlaku během téměř tříminutové power-play. "To, že klub na jaře angažoval Dwaynea, je jeden z důvodů, proč jsme postoupili až do finále. Bez diskuse," prohlásil obránce Chris Pronger.

Mighty Ducks vykřesali jiskřičku naděje na obrat v sérii ve čtvrtek, kdy zvítězili 6:3. Také sobotní bitvu začali lépe a po první třetině vedli díky trefě Francoise Beauchemina v přesilové hře. V prostředním dějství však Ethan Moreau a Raffi Torres skóre otočili a Edmonton udržel těsný náskok až do konce.

K postupu do finále Stanley Cupu přišel po utkání hráčům Oilers osobně pogratulovat do kabiny i Wayne Gretzky, velká postava historie kanadského klubu. "Jsem hrdý na to, s jakým úsilím hráči bojovali," uvedl trenér Oilers Craig MacTavish, jehož svěřenci se během série potýkali s chřipkou.

"Z tváří hráčů lze vyčíst tu obrovskou radost a pocit zadostiučinění." "Je to úžasný pocit," zářil útočník Ryan Smyth. "Chvíli si budeme užívat radost z postupu, ale ten hlavní cíl je teprve před námi. K prstenům za celkové vítězství vede ještě dlouhá cesta," řekl.

Kapitán Jason Smith shrnul své pocity do jediného slova: "Neuvěřitelné." Rodák z Calgary stojí stejně jako většina jeho spoluhráčů před splněním dětského snu. "V představách jsem hrál finále už několikrát, teď budu mít příležitost zahrát si ho doopravdy," uvedl.

Zatímco hráči Oilers se těšili na triumfální návrat do Edmontonu, který dávno zachvátila hokejová horečka, v kabině Anaheimu zavládlo velké zklamání. "Nemyslím si, že nás porazil lepší tým. Porazili jsme se sami," litoval útočník Teemu Selänne.

"Zklamali jsme hlavně v přesilových hrách. Neměli jsme štěstí. Ale dřeli jsme na doraz, vydali jsme ze sebe to nejlepší a s čistým svědomím se na sebe můžeme podívat do zrcadla."

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...