Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Edmonton promarnil první mečbol

Sport

  9:00
EDMONTON - Hokejisté Anaheimu odvrátili první hrozbu vyřazení ve finále Západní konference NHL. Ve čtvrtečním utkání Mighty Ducks zvítězili na ledě Edmontonu 6:3 a snížili stav série na 1:3.

Edmonton - Anaheim foto: ČTK

K premiérovému vítězství v sérii dovedla Ducks zlepšená produktivita. Ve čtvrtek vstřelili stejný počet gólů jako v prvních třech zápasech dohromady a ukončili sedmizápasovou vítěznou šňůru Edmontonu v play off. "Nevím, jestli najdete v našem týmu hráče, který by dnes neodvedl skvělou práci," radoval se po zápase kapitán vítězů Scott Niedermayer.

Jeho tým vlétl do utkání jako uragán. V první třetině vyslali hráči Anaheimu na branku Dwayna Rolosona 25 střel oproti pouhým třem pokusům Oilers a získali vedení 3:0.

V prostředním dějství domácí hráči zabrali a utkání na chvíli zdramatizovali, když dokázali snížit z 1:4 na 3:4. Ještě před druhou přestávkou ale Kačery znovu uklidnil pátým gólem Joffrey Lupul, který minutu před koncem třetí třetiny upravil na konečných 6:3.

Jedním ze strůjců úspěchu Anaheimu byl také brankář Jean-Sebastien Giguere, který se postavil do branky poprvé po devíti zápasech. Naposledy chytal 29. dubna v pátém utkání proti Calgary, od té doby dostával příležitost Ilja Bryzgalov.

"Naskočit po měsíční přestávce nebylo jednoduché," přiznal Giguere. "Ale čekal jsem to. Když třikrát za sebou prohrajete, musíte udělat nějakou změnu. Jsem rád, že jsem to zvládl a pomohl mužstvu k vítězství."

Radost měl i útočník Teemu Selänne, podle něhož je Anaheim lepším týmem od začátku série. "Akorát nás pokaždé vychytal skvělý brankář. Ale dřív nebo později to muselo skončit. A proto se v play off hraje na čtyři vítězné zápasy. Opravdu věřím, že to ještě můžeme otočit," uvedl Selänne.

"Dnes jsme dostali lekci z nasazení a bojovnosti," prohlásil po utkání trenér Edmontonu Craig MacTavish. "Soupeř je nyní určitě plný sebevědomí, ale doufám, že v Anaheimu zase přeladíme na naší hokejovou vlnu. Oproti dnešku musíme zlepšit řadu věcí, hlavně agresivitu," uvedl MacTavish.

V sestavě Edmontonu se ve čtvrtek objevil český útočník Radek Dvořák, který od začátku předchozí série se San Jose marodil se zraněným kolenem. Po dvouzápasové přestávce znovu nastoupil také Raffi Torres, jehož skolila chřipka, s níž ale několik hráčů Oilers dál bojuje.

Výsledek - finále Západní konference:
Edmonton - Anaheim 3:6 (0:3, 3:2, 0:1)

Branky: 24. Bergeron, 28. Smyth, 31. Laraque - 8. a 16. Penner, 39. a 59. Lupul, 20. Getzlaf, 26. Salej. Střely na branku: 23:46. Diváci: 16.839. Stav série 3:1.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč