Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Edmonton vyhrál v Anaheimu oba zápasy

Sport

  11:56
ANAHEIM - Hokejisté Edmontonu zvítězili i v druhém utkání finále Západní konference play off NHL na ledě Anaheimu 3:1 a vedou v sérii už 2:0 na zápasy. Jednou asistencí se na výhře Oilers podílel i český útočník Aleš Hemský.

Hráči Edmontonu se radují ze vstřeleného gólu. foto: Robert LabergeAFP

Po přihrávce Hemského padl úvodní gól utkání, ve 14. minutě se v přesilové hře prosadil střelou od modré čáry Chris Pronger. V sedmé minutě druhé třetiny obstaral vyrovnání po závaru před brankou Jeff Friesen, ale tři minuty před druhou sirénou vrátil hostujícímu týmu vedení Fernando Pisani, s osmi góly nejlepší střelec svého mužstva v play off. Jeho branka byla nakonec vítězná, triumf Oilers potvrdil v poslední minutě Michael Peca trefou do prázdné branky při soupeřově power-play.

"Měli jsme tajný sen odstartovat dobře sérii a vyhrát venku oba zápasy. Teď se vracíme domů, kde bude určitě velké pozdvižení. Jsme ve velmi výhodné pozici a musíme ji využít," uvedl Pisani, který si vedle vítězného zásahu připsal ještě asistenci u třetího gólu Pecy.

Hlavní hvězdou večera byl však už poněkolikáté brankář Dwayne Roloson. Šestatřicetiletý gólman, jehož Olejáři získali chvíli před březnovou uzávěrkou přestupů z Minnesoty, propustil za svá záda pouze jedinou z 34 střel Kačerů. "Jenom dělám svou práci," řekl skromně Roloson. "Všichni táhneme za jeden provaz. Naše úspěchy jsou výsledkem týmové práce, ne výkonů jednotlivce."

Olejářům se doma proti Anaheimu daří
Edmonton, jenž proklouzl do vyřazovacích bojů na poslední chvíli až z osmého místa v tabulce Západní konference, vyhrál už šesté utkání v play off za sebou. A to navzdory tomu, že několik hráčů oslabila chřipka. Útočník Raffi Torres a obránce Marc-Andre Bergeron museli dokonce kvůli onemocnění nedělní zápas vynechat.

Poté, co vyřadili favorizované celky Detroitu a San Jose, mají Oilers nakročeno k senzačnímu postupu do finále Stanley Cupu, v němž hráli naposledy před šestnácti lety. Třetí utkání je na programu v úterý v Edmontonu, kde má kanadský tým s Anaheimem úžasnou bilanci: vyhrál zde posledních dvanáct zápasů od roku 1999.

"Ve své hale si ohromně věří, v tom je jejich síla. Musíme najít cestu, jak jim to sebevědomí srazit a zvrátit tuhle pro nás nepříznivou bilanci," přemýšlel trenér Anaheimu Randy Carlyle. "Dnes jsme poctivě dřeli, ale nestačilo to. Musíme ještě přidat," burcoval své svěřence.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.