Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Elánky končí. Slovinská firma už nebude vyrábět lyže pro nejlepší skokany světa

Sport

  11:30
S notnou dávkou nostalgie oznámila slovinská média, že firma Elan, proslulý výrobce lyží, ale také motorových člunů, už nebude vyrábět lyže pro skokany. Rozhodl tak ruský investiční fond VR Capital, který loni převzal výrobu od Američanů.

Suverénovi letošní sezony Peteru Prevcovi už elánky pomáhat nebudou. foto: ČTK/AP

Prevc je po triumfu na Turné i mistrem světa v letech. Koudelka skončil dvacátý

Překvapilo to zejména proto, že na „elankách“ dosáhli slovinští skokani řady úspěchů, z nichž posledním je triumf Petera Prevce v letošním Světovém poháru.

„Už je to definitivní a nenávratné,“ uvedl pro Lidovky.cz Vito Divac z lublaňského deníku Delo.

Ruští majitelé podle něho šetří a výroba skokanských lyží, na nichž kromě Petera Prevce či jeho mladšího bratra Domena v zimě zářila také Japonka Sara Takanašiová, rovněž vítězka Světového poháru, byla ztrátová.

Peter Prevc se po triumfu na Turné čtyř můstků raduje z vítězství
Robert Kranjec (vpravo) a Peter Prevc.

„Pravda je, že skokanské lyže, kterých fitma vyrobila ročně kolem 1 200 párů, z toho 250 až 300 těch nejkvalitnějších pro závody Světového poháru, tvořily jen malou část celkové výroby Elanu a přinášely ztráty,“ postěžoval si pro chorvatský web Dnevnik.hr Dušan Ferjan, šéf odborů v Elanu.

Vítězem Turné čtyř můstků se stal Prevc, Koudelka skončil celkově čtrnáctý

„Přesto rozhodnutí majitelů zastavit jejich produkci na vrcholu úspěchů slovinské reprezentace nechápeme. Celkový zisk Elanu za loňský rok přece nebyl malý,“ dodal.

Rozhodnutí vedení firmy se setkalo s nepochopením také u slovinské veřejnosti, která firmu Elan považuje za velmi tradiční. Továrna v místě Begunje v podhůři Alp se stala součástí národní prestiže, což kulminovalo koncem osmdesátých let, nedlouho před rozpadem Jugoslávie.

Tenkrát se ve Slovinsku s oblibou tvrdilo, že pár lyží značky Elan přináší tehdejší balkánské zemi při vývozu do USA větší zisk než populární automobil YUGO ze srbského Kragujevace.

Vančuru přivítal hvězdný Prevc. Talent chce mezi elitou i nadále sbírat body

„Jenže na nějakou hrdost nebo nostalgii se dnes nehraje, firma Elan stejně už několik let není ve slovinských rukách. Hlavní je byznys a v tomto směru výroba skokanských lyží pokulhávala. Největším nedostatkem je skutečnost, že v tomto odvětví chybí amatéři - nikdo si přece nekoupí lyže s tím, že by si šel zaskákat jen tak pro radost,“ pokračoval lublaňský novinář Divac.

Podle něho však není všechno ztraceno. „Vedení Slovinského svazu lyžování to řeší a zatím se zdá, že by výrobu skokanských lyží mohl převzít Peter Slatnar - Slovinec, který vyrábí vázání pro devadesát procent skokanů ve Světovém poháru. Samozřejmě by to už nebyly skočky značky Elan, název by byl jiný.“

A pakliže by tento plán nevyšel? Slovinští skokani by se museli poohlédnout po jiných značkách, v současné době vyrábí skokanské lyže pouze firmy Fischer a Sport 2000.

Na český tým by tento krok majitelů Elanu dopad mít neměl, z reprezentantů používá tyto lyže pouze Tomáš Vančura.