Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Eliáš: Někdy se na hokej nedá koukat

Sport

  10:14
NEW JERSEY - Zápasy svých spoluhráčů v nové sezoně NHL zatím může sledovat jen z hlediště. Patrik Eliáš, jedna z dlouholetých opor New Jersey Devils, se stále potýká s následky žloutenky. Hbitý kanonýr ale v léčbě dělá pokroky a netrpělivě vyhlíží jak svou premiéru v letošním ročníku NHL, tak i svůj možný start v dresu národního týmu na olympijských hrách v Turíně.

Patrik Eliáš. foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

LN: Kvůli žloutence jste nestihl start nové sezony. Jak jste na tom po fyzické stránce nyní?
Stále docházím na testy. Jeden enzym v játrech ještě nemám úplně v pořádku, zatím neklesl na původní úroveň. Ale jinak se můj stav zlepšuje, už se cítím v podstatě úplně normálně. Všechno naštěstí běží podle plánu a váhově jsem na tom dokonce ještě lépe než před žloutenkou.

LN Už jste začal trénovat?

Ano, na tréninku jsem každý den a pomalu se snažím zvyšovat zátěž. Minulý týden jsem začal s jednotkami po dvaceti minutách, hlavně bruslení a bez kontaktu. Teď se věnuju hlavně kondičním cvičením, abych zlepšil fyzičku. Na ledě jsem už přes třicet minut.

LN Kdy se začnete připravovat s týmem?

Ještě zhruba dva týdny budu pokračovat v individuální přípravě, pak už snad začnu trénovat s mužstvem.

LN Držíte ještě dietu?

Už jím skoro všechno, jen nemůžu smažené věci a tučná jídla. Ale testy se mi zlepšovaly od pátého měsíce léčby, takže jsem mohl začít s pestřejším jídelníčkem.

LN Vzpomenete si, kdy vám v průběhu nemoci bylo nejhůř?

Musím se přiznat, že jsem byl po celou dobu docela psychicky v pohodě. Asi jsem si ani neuvědomoval, jak ta nemoc je vlastně vážná. Ale určitě to na mě doléhalo, nejvíc asi třetí nebo čtvrtý měsíc, když jsem musel být pořád v posteli a marodil jsem. Testy se pořád nezlepšovaly a bolelo mě břicho. Prodělal jsem opravdu docela těžkou formu žloutenky a tomu odpovídá i doba rekonvalescence.

LN Změnily vás týdny nečinnosti a nejistoty jako člověka?

Víte, já jsem si závažnost nemoci opravdu nikdy nepřipouštěl. Takže jsem o ní tolik nepřemýšlel. Doktor mi přitom říkal, že jsem nebyl daleko od toho, kdy by mi musel nadobro zakázat hokej... Jenže já jsem o návratu na led fakt nikdy nepochyboval a to mi možná pomohlo. Samozřejmě, že jsem přemýšlel o různých věcech, ale nemohu říct, že jsem se nějak změnil.

LN Takže na zápasy už se těšíte...

Před úvodním utkáním NHL jsem byl strašně moc natěšený. Když jsem jel na zimák, tak se u mě dostavila nervozita, jako kdybych snad měl v zápase nastoupit. Ale už od léta jsem věděl, že start NHL nestihnu, a tak mě to nějak psychicky ani nesebralo.

LN V zámořském tisku psali, že už byste měl nastoupit k zápasům na konci října. Je to reálná vize?

Nevím, kde to vzali, ale já zatím žádné pevné datum nemám. Těžko se to dá odhadnout, ale rozhodně si nemyslím, že bych mohl hrát naplno už za dva nebo tři týdny. Jasně, že bych chtěl nastoupit co nejdřív, ale poslední slovo bude mít doktor. A ten zatím mluvil spíš o konci listopadu. Teď už nemá cenu nic uspěchat.

LN NHL prošla mnohými změnami. Má nejen novou kolektivní smlouvu, ale i nová pravidla, která by měla vyhovovat útočnějším hráčům, tedy i vám. Jak nová pravidla hodnotíte?
Kluci v kabině na ně hodně nadávají. V podstatě se nedá hrát, jen se pořád vylučuje. Pár hokejistů si za zápas skoro nezahraje. Neříkám, že všechny změny jsou špatné, ale když se pět na pět hraje jen deset minut ze zápasu, tak to je hrozné. Na hokej se někdy ani nedá koukat.

LN Myslíte tedy, že to rozhodčí s pískáním faulů přehánějí?

Určitě. Ubližuje to hlavně rytmu hry a v konečném důsledku i celému hokeji.

LN Lou Lamorello, generální manažer Devils, byl známý tím, že na platech hráčů rád šetřil. New Jersey bude nová kolektivní smlouva asi vyhovovat...

Je pravda, že Lou šetřil, ale hlavně na mladých hráčích. Jinak Devils měli v celé lize asi osmý nejvyšší rozpočet, takže i na nás dolehnou platové stropy. Ale nějak se s tím vyrovnáme, protože hráči berou i tak velmi dobré platy. nejbližší cíl je ale jasný - budeme chtít, aby chodilo co nejvíc lidí a příjmy rostly nám všem.

LN Jak vidíte vyhlídky Devils pro letošní sezonu? Z mužstva odešli dva kvalitní obránci - Scott Stevens, který ukončil kariéru, a Scott Niedermayer, jehož získali Anaheim Mighty Ducks.
Myslím, že budeme dobří a ztrátu obou Scottů zacelíme. V brance máme nejlepšího gólmana na světě - Martin Brodeur to dokazuje v každém zápase. Nebudu hned říkat, že budeme útočit na Stanley Cup, ale vzhledem k našim zkušenostem šance rozhodně máme.

LN Kvůli nemoci jste přišel o zlaté mistrovství světa v Rakousku. Je pro vás případná účast na olympijských hrách v Turíně o to větší motivací?

Určitě. Na mistrovství světa jsem se moc těšil. Hlavně po úspěšném Světovém poháru, kde jsme předváděli skvělý hokej a hrozně mě to bavilo. Mrzelo mě to, ale člověk se s tím musí vyrovnat. Nejdůležitější teď bude, abych byl úplně zdravý a dostal se do pohody a mohl hrát naplno. Když se dostanu do formy a budu podávat kvalitní výkony, tak bych moc rád na olympiádu jel.
Na mistrovství světa jsem se těšil. Hlavně po Světovém poháru, kde jsme předváděli skvělý hokej a hrozně mě to bavilo. Když se dostanu do formy a budu podávat kvalitní výkony, tak bych moc rád na olympiádu jel.
Autoři: