Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Erbanová v Norsku na pětistovce těsně bez medaile. Ve světovém poháru už je pátá

Sport

  14:39aktualizováno  15:33
STAVANGER - Rychlobruslařka Karolína Erbanová si ve Stavangeru připsala nejlepší výsledek v této sezoně Světového poháru, když obsadila čtvrté místo v závodě na 500 metrů. Z vítězství se radovala Japonka Nao Kodairaová, úřadující mistryně světa vyhrála i čtvrtou pětistovku v sezoně. Erbanová se v pohárovém hodnocení posunula na pátou příčku.

Zklamaná Karolína Erbanová. foto: MAFRA - Michal Růžička

SP ve Stavangeru, 500 m ženy:

1. Kodairaová (Jap.) 37,07
2. Golikovová (Rus.) 37,85
3. I Sang-hwa (Kor.) 37,95
4. Erbanová (ČR) 38,03

Průběžné pořadí SP:
1. Kodairaová 400 bodů
2. I Sang-hwa 270
3. Herzogová (Rak.) 235
...
5. Erbanová 186.

„Jsem spokojená,“ řekla Erbanová, která v sobotu zajela čas 38,03 sekundy. O setinu zaostala za pátečním výkonem, kterým si vytvořila sezonní maximum. Ve výsledkové listině si však pětadvacetiletá česká reprezentantka oproti předchozímu závodu o jedno místo polepšila.

„Asi vteřinu mě zamrzelo, že jsem nebyla na bedně. Byla by to pěkná odměna. Pak jsem se na to koukla trochu s nadhledem. Kouknu se na časy, které jsem zajela, a stabilitu, kterou v závodění mám, což je pro mě v této části sezony hodně dobré,“ uvedla Erbanová, která měla v minulosti pomalejší začátky sezony a do optimální formy se dostala až po Vánocích.

Karolína Erbanová na Světovém poháru v Berlíně.
Zamyšlená Karolína Erbanová.

Bezprostředně po dojetí byla Erbanová v čele průběžného pořadí, následně ji ale předstihla Ruska Angelina Golikovová a v poslední rozjížďce poté i Kodairaová a Korejka I Sang-hwa. Členku nizozemského týmu Afterpay nakonec od medaile dělilo osm setin sekundy - o dvě setiny více než v pátek. „Výkony jsou stabilní a hlavně se mi jede lépe a lépe. Není žádné kolísání, je to pevné a člověku to pak dodává sebevědomí do dalších startů,“ dodala Erbanová.

Sáblíková až v neděli

Kodairaová si ve Stavangeru připsala již deváté vítězství na pětistovce ve SP za sebou. Takovou sérii měla naposledy v letech 2007 a 2008 legendární německá sprinterka Jenny Wolfová, který vybojovala deset prvních míst v řadě.

Premiéru v divizi A na trati 1500 metrů dnes zažila Nikola Zdráhalová, která s časem 1:59,50 obsadila 17. místo. O 1,4 sekundy zaostala za svým osobním rekordem, který si vytvořila před týdnem v Heerenveenu. Z vítězství se radovala Miho Takagiová z Japonska.

Česká rychlobruslařská jednička a královna dlouhých tratí Martina Sáblíková ani v sobotu do programu SP ve Stavangeru nezasáhla. Trojnásobná olympijská vítězka by se měla představit jen v nedělním závodě na 5000 metrů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...