130 let
Emerson Fittipaldi.

Emerson Fittipaldi. | foto: wtf1.comReprofoto

Esporty nejsou jen pro mladé. Je skvělé, jak mají blízko realitě, říká legendární Fittipaldi

Sport
  •   19:20
Praha - Během koronavirové pauzy, kdy bylo veškeré sportování přerušeno, se dostaly esporty na výsluní. Tradiční závody tak v televizích nahradily ty virtuální, které překvapivě uchvátily i sportovní hvězdy let dávno minulých. Třeba legendu formule 1 Brazilce Emersona Fittipaldiho.

Když dvojnásobný šampion v roce 1980 na okruzích F1 skončil, dařilo se mu v kategorii IndyCars a dvakrát ovládl slavný závod 500 mil Indianapolis. S profesionálním závoděním se definitivně rozloučil až po dvou těžkých haváriích – nejdříve na oválu, později se soukromým letadlem.

Svou lásku k formuli 1 ovšem pěstuje dál, nyní ve virtuálním zápolení. Na speciálním simulátoru tak bojuje s dalšími závodníky na dálku a nemůže si to vynachválit. „Je to úžasné a tak věrné. Cítíte každý náraz, každý obrubník, můžete provést úpravy vozu. Je skvělé, jak blízko se dostávají k realitě, kam nás až technologie přivedla,“ říká.

Can’t wait for the race on Saturday, competing against a field full of old friends will be great fun... the competition will be fierce as they’ve won more than a few races over the years!! Hope you guys can tune in.
Shame we can’t recreate the parties we used to have

Time to get practicing!! Posted @withregram • @wearetherace We're bringing together some of the biggest names in motorsport history this Saturday for one AMAZING #esports event! ⭐️ The Race All-Star Esports Battle #LegendsTrophy! Head to the link in our bio to read who’s in!

25. března 2020 v 16:23, příspěvek archivován: 21. července 2020 v 19:18

Sám by prý tyto simulátory využil i za časů své aktivní kariéry. „Přál bych si, aby byly podobné simulátory i v mé době. Život by byl mnohem snazší,“ prohlásil před jedním ze závodů, kterých se již zúčastnil spolu s dalšími hvězdami motoristického sportu.

A jak se k virtuálnímu závodění vlastně dostal? „Mám velmi dobrého trenéra. Můj třináctiletý syn Emerson junior závodí na simulátorech od svých pěti let,“ prozradil hrdě.

Fittipaldi je ve svých 73 letech rozhodně nejstarším virtuálním závodníkem v seriálu, najde se tam ale i několik dalších, kteří již oslavili čtyřicátiny. Ač se Fittipaldi pravidelně umisťuje v dolních částech žebříčku, nikdy závod nevzdal a vždy se snaží držet krok. Dokazuje tak, že virtuální závodění není jen pro mladé, ale že si jej mohou užít naprosto všichni.

Autor: Tereza Janovská