130 let
NÁVRAT. Ester Ledecká během kvalifikace Světového poháru ve slovinské Rogle.

NÁVRAT. Ester Ledecká během kvalifikace Světového poháru ve slovinské Rogle. | foto: Profimedia.cz

Ledecká je zpět. A ve formě. V Rogle byla na snowboardu druhá

Sport
  •   15:55
Naposledy závodila na snowboardu na olympijských hrách v Pekingu. 363 dní, tak dlouho trvalo, než se kvůli zranění znovu na „prkně“ postavila na start. I přesto ze svého umění takřka nic neztratila. Ester Ledecká ozdobila návrat do Světového poháru druhým místem v paralelním obřím slalomu ve slovinské Rogle.

Ano, na snowboardu je zvyklá dominovat. Získala na něm dvě zlata na olympijských hrách a podmanila si i Světový pohár.

V posledních měsících si toho ale prožila tolik, že když ve finálové jízdě o pouhých pět setin nestačila na Rakušanku Sabine Schöffmannovou, i tak se usmála.

Ledecká v Rogle až do posledního kola nepoznala přemožitelku. Triumfovala v dopolední kvalifikaci a jisté výkony předváděla i posléze.

V osmifinále o 1,64 sekundy vyřadila Němku Carolin Langenhorstovou, ve čtvrtfinále o 22 setin další Němku Ramonu Theresii Hofmeisterovou a v semifinále o 2,64 sekundy Italku Lucii Dalmassovou.

I v souboji o první místo proti Schöffmannové zprvu předváděla dobrý výkon. Přesně řezala oblouky, jela agresivně, dávala do své jízdy obrovskou sílu.

Zprvu měla nad Rakušankou navrch a ještě v polovině trati vedla. V závěru ji však sokyně díky riskantnímu podání stahovala a nakonec se dostala před ni.

O pouhých pět setin!

Podle emocí to ale sedmadvacetiletou Češku tolik nerozhodilo. Na stupně vítězek doběhla, přitom se smála a mávala divákům. I při jejích startech bylo poznat, jak si návrat užívá.

A nebylo divu.

Češka sport miluje. Letní pauza? Ta je pro ni snad nejhorším obdobím roku, byť si ji zpestřuje windsurfingem. Tentokrát se však musela vypořádat s mnohem delším závodním půstem.

Na snowboardu se naposledy představila loni na zimních olympijských hrách v Pekingu. Na lyžích si naposledy zasoutěžila 17. března při finále Světového poháru.

Od té doby nic. Žádný start, dlouhou dobu dokonce ani trénink.

Ester Ledecká během finále paralelního obřího slalomu na olympijských hrách v Pekingu. (8. února 2022)

Za všechno mohla zlomená klíční kost z pádu na elektrickém skateboardu na konci léta. Podstoupila dvě operace a teprve začátkem února začala plnohodnotně trénovat.

Ukázala ale, jaká je bojovnice. Rychle získala praxi a minulý týden oznámila, že se vypraví na Světové poháry do Rogly a v sobotu do Berchtesgadenu, kde se pojede paralelní slalom.

„Těším se jako malá a ještě jednou děkuju všem doktorům a fyzioterapeutům, kteří mě vrátili tam, kam patřím, na zasněžený kopce,“ psala tehdy na facebooku. „Můj svět už se konečně začíná točit zase tím správným směrem.“

A vrátila se ve velkém stylu.

V závodě mužů si pro triumf dojel Ital Roland Fischnaller. Další čeští závodníci – Zuzana Maděrová, Klára Šonková a Adam Počinek – do vyřazovacích jízd nepostoupili.

Autor: kou