Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ledecká má olympijské zlato. Královna snowboardu jasně obhájila své prvenství

Zlatá olympijská vítězka Ester Ledecká během květinového ceremoniálu v Pekingu 2022. (8. února 2022) foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ester Ledecká je znovu po čtyřech letech olympijskou šampionkou. Stejně jako v Pchjongčchangu si i na hrách v Pekingu podmanila paralelní obří slalom na snowboardu. Jasně ovládla už kvalifikaci, poté dominovala rovněž ve všech čtyřech jízdách vyřazovacích bojů, když ani jedna z jejích soupeřek nedokončila. Získala tak pro českou výpravu první medaili. A hned tu nejcennější. Další bude chtít přidat na lyžích, už v pátek bude obhajovat titul rovněž v super-G.
  7:03aktualizováno  9:27

Úsměvy, gratulace od soupeřek, mávání a pozdravy do kamery. Tak Ester Ledecká prožívala první okamžiky po úspěšné obhajobě zlaté medaile. 

O pár chvil předtím, ještě na vrcholu svahu, se zhluboka nadechla a dvakrát hlasitě zatleskala, aby se na finálovou jízdu nabudila. 

Poté už se spustila do červené dráhy a začala ukrajovat jeden oblouk za druhým. Každým dalším se přibližovala k olympijskému zlatu, před svou sokyní Danielou Ulbingovou si držela mírný náskok. 

Jak se propast zvětšovala, rakouská lídryně Světového poháru musela přidat. A přílišnou snahou se odsoudila k chybě, kvůli níž z trati vypadla. 

Ester Ledecká během finále paralelního obřího slalomu na olympijských hrách v Pekingu jedoucí si pro zlato. (8. února 2022)

Naopak Češka dál neohroženě směřovala k cíli, kterým projela naprosto soustředěná. A jasně první. Po dojezdu se objala s protivnicemi a přijímala jejich blahopřání. Oprávněné, vždyť právě obhájila zlato z minulých her. 

„Jsem ráda, že jsem jezdila takhle konzistentně. Hlavně mě to bavilo, je to krásný pocit a krásný den,“ radovala se Ledecká v rozhovoru pro ČT. 

Její cesta za prvenstvím však byla poněkud kuriózní. 

Ledecká totiž v osmifinále, čtvrtfinále, semifinále i ve finále finišovala, když už její soupeřky bědovaly nad tím, že samy trať nedokončily a předčasně vypadly. Věděly, že musí předvést výkon na hranici svých možností, aby Češku předstihly. A přílišný risk se jim stal osudným.

Ledecká tak nejprve postoupila přes Italku Nadyou Ochnerovou, která upadla už v úvodu. „Když chcete porazit Ledeckou, musíte jet na více než sto procent,“ posteskla si na oficiálních stránkách her. 

Ester Ledecká během finále paralelního obřího slalomu na olympijských hrách v Pekingu. (8. února 2022)

Nástrahy branek nezvládla ani čtvrtfinálová protivnice Aleksandra Krolová z Polska. Stejně dopadla i Nizozemka Michelle Dekkerová v semifinále a nestačila ani Ulbingová ve finále. 

Ledecká tak v Pekingu potvrdila roli největší favoritky, přestože na snowboardu v posledních dvou letech startovala jen ve třech závodech. 

I když se ale více soustředila na lyže, nikdo nepochyboval, kdo má na trůn pro vládkyni jednoho prkna největší nárok. 

Čínská mise pro Ledeckou ani zdaleka nekončí, česká hvězda ještě nastoupí do závodů v alpském lyžování. 

V pátek vyrazí za obhajobou titulu v super-G, za týden v úterý je na programu sjezd. 

Čili další možnosti, jak rozšířit medailovou sbírku. 

Nejlepší už od kvalifikace, Maděrová vypadla

Svou nakonec zdárnou pouť za zopakováním snowboardového zlata začala Ledecká už v 10.40 čínského času. V obou kvalifikačních jízdách předvedla parádní výkon. Agresivní, přesný a hlavně nejrychlejší.

V modré dráze zapsala čas 41,38, což bylo o 76 setin rychlejší než měla druhá Němka Hofmeisterová. V červené pak byla ještě suverénnější: její čas 42,25 byl o 1,81 sekundy lepší než rovněž druhé Hofmeisterové.

Do vyřazovacích bojů tak nastupovala s číslem 1 na dresu a zvolila si červenou dráhu. A zůstala stejně dominantní.

Druhá česká reprezentantka ve snowboardovém paralelním obřím slalomu, teprve osmnáctiletá Zuzana Maděrová, obsadila v kvalifikaci 23. místo a mezi postupující šestnáctku se nevešla.

„Byla jsem hodně stažená strachem, abych nespadla,“ řekla Maděrová novinářům. „Olympiáda je jeden závod za čtyři roky a je to těžší než svěťák. Tam, když spadnete, tak třeba za týden jedete znovu. Není tam takový strach. Tady jste na olympiádě, chcete dojet do cíle, zároveň chcete jet rychle a nechcete spadnout. Bylo to hodně těžké na hlavu.“

Karl zkompletoval medailovou sbírku

Mužský závod vyhrál rakouský snowboardista Benjamin Karl, který ve finále porazil po vyrovnaném souboji Tima Mastnaka ze Slovinska. Bronz získal pro Rusko Victor Wild.

Pětinásobný mistr světa Karl zkompletoval olympijskou sbírku cenných kovů. Z Vancouveru 2010 má stříbro rovněž z paralelního obřího slalomu, v roce 2014 v Soči vybojoval bronz v paralelním slalomu. (Více ZDE).

26. února 2018

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!