Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Euro oželím, Peking je víc, říká Šebrle

Sport

  9:10
PRAHA - Chystal se, že pojede za českým týmem na fotbalové Euro do Švýcarska, ale termín vícebojařského mítinku v Kladně mu udělal čáru přes rozpočet. "Účast v zájezdu na čtvrtfinálový zápas, kam naši, a v to pevně věřím, postoupí, jsem musel odříct, Kladno a příprava na olympiádu jsou víc,“ má jasno Roman Šebrle (33). "Termín čtvrtfinálového utkání je 19., případně 20. června, a devatenáctého závodíme v Kladně. Ale na zápasy našich se těším, sedmého, jedenáctého a patnáctého se nehnu od televize,“ vysypal olympijský vítěz a velký fotbalový příznivec z rukávu termíny zápasů českého týmu ve skupině se Švýcarskem, Portugalskem a Tureckem.

Romana Šebrleho trápí zranění. foto: Lidové noviny


Koncem dubna jste si v Africe natrhl  stehenní  sval,  letos podruhé – už jste v pořádku?
Po třech týdnech jsem nazul tretry. Teď už trénuju naplno, dodělávám objem a rychlostní vytrvalost, všechno jsem konzultoval s lékaři. Těsně před mítinkem v Kladně bych měl být stoprocentní, bohužel kromě formy. Ta se bez speciální rychlosti vyčarovat nedá, takže to na nejlepší světový výkon roku jako loni asi nebude. Forma však bude důležitá na olympiádě. Na 8000 bodů si ale i v téhle situaci věřím.

Váš trenér Dalibor Kupka však říká, že byste nemusel tlačit na pilu, protože limit IAAF máte z loňska a od Českého olympijského výboru byste mohl dostat výjimku. To vás neláká?
Ale do Kladna je ještě času dost. A vypustit mítink s jeho báječnou atmosférou a diváky? Chci tam udělat takový výkon, abych na výjimky nemusel spoléhat. Tenhle pátek to bude šest týdnů od zranění, noha by to už měla vydržet. Přijedou Maurice Smith a Dmitrij Karpov, ale nechci teď říkat, kolik bodů jsem schopný udělat, bude to spíš na nich. Hlavně musím zůstat zdravý.

O víkendu uvidí Götzis slavný mítink, kde jste od roku 1997 nechyběl, teď ale ještě závodit nemůžete. Je vám to líto?
Je, protože je to nejlepší vícebojařský mítink. Ale teď už vedle Kladna! (úsměv) Na druhou stranu mi to líto není, protože nepřijedou Američan Clay a Bělorus Kravčenko. Kvalita půjde krapet dolů.

Pořád máte chuť se vším se porvat a bojovat v Pekingu o zlato?
Jasně! (úsměv). Olympiáda je zaplaťpánbůh pořád daleko, Peking teď pro mě bude jako Götzis. Na ten jsem se zpravidla dokázal připravit výborně a měl jsem míň času, než teď zbývá do Pekingu. Cítím se zdravý a věřím, že na obhajobu se přichystám perfektně.

Počítáte v sezoně s nějakými závody v jiných disciplínách?

Uvažuju o třístovce na Zlaté tretře, na níž se chce Američan Wariner, dvojnásobný mistr světa na čtvrtce, pokusit o světový rekord. Počítám, že napřed budu šeredně nad ním, to bych ale musel dostat osmou dráhu a on nejlíp první, a v cíli už šeredně pod ním...! (smích)

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...