Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Samková chce hájit zájmy světových sportovců v olympijském hnutí

Eva Samková foto: Punk Film

Posledním českým zástupcem v komisi sportovců Mezinárodního olympijského výboru byl do roku 2012 Jan Železný, který čestnou funkci vykonával osm let. Po něm neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová. Teď se mezi uchazeče zařadila snowboardistka Eva Samková, která se v boji o dvě volná místa utká v hlasování olympioniků během únorových zimních her v Pekingu se šestnácti soupeři.
  9:55

„Může to pro mě být zajímavá zkušenost. Ten nápad vzešel od svazu lyžařů, potažmo od Českého olympijského výboru. Oslovili mě, že jim přijdu jako vhodný kandidát. Taková důvěra mě překvapila a zároveň potěšila,“ řekla Samková Radiožurnálu.

Komise sportovců se skládá z 23 členů, z nichž dvanáct je přímo voleno. Zbylých maximálně jedenáct členů je jmenováno, aby byla zachována rovnováha mezi pohlavími, regiony a sportovními odvětvími.

V komisi jsou dvě volná místa po bývalé kanadské hokejistce Hayley Wickenheiserové a norském biatlonistovi Olem Einaru Björndalenovi. Vedle olympijské vítězky ze Soči Samkové jsou mezi kandidáty například nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová, francouzský biatlonista Martin Fourcade nebo švédská lyžařka Frida Hansdotterová.

„Většinou se o to ucházejí sportovci, kteří už ukončili aktivní kariéru. Ale doufám, že kdyby to vyšlo, tak to budu zvládat. Jsem z menšího sportu, to může být nevýhoda, a také nejsem oproti ostatním tolik známá,“ uvedla Samková.

Sportovci budou volit své zástupce, kteří získají plné členství v MOV, v Pekingu od 27. ledna do 16. února. Letos na odložených letních hrách v Tokiu vybrali například slavného španělského basketbalistu Paua Gasola, novou šéfkou komise se pak stala bývalá finská hokejistka Emma Terhová.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!