Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sportovní tragédie: Samková si v cíli zlomila oba kotníky, olympiádu asi nestihne

Snowboardcrossařka Eva Samková na trati v čínském Secret Garden foto: Reuters

Snowboardcrossařka Eva Samková si necelé dva měsíce před zimními olympijskými hrami v Pekingu zlomila oba kotníky. Doplatila na nešťastný dojezdový manévr při stříbrném závodě týmů na Světovém poháru v Montafonu. V Rakousku okamžitě podstoupí operaci, informoval v nahrávce pro média trenér Marek Jelínek.
  16:15

Doba rekonvalescence není jasná, podrobnosti by měl tým kolem Samkové oznámit začátkem příštího týdne.

Vzhledem k závažnosti zranění se zdá být nereálné, že by olympijská šampionka ze Soči 2014 mohla v Číně obhajovat bronz z Pchjongčchangu 2018. Olympijský závod snowboardcrossařek se pojede 9. února.

Samková tlačila prkno před Francouzku Chloe Trespeuchovou z Francie, s níž v pátek těsně prohrála souboj o postup v semifinále individuálního závodu. Tentokrát uspěla, ale doplatila na to vážným zraněním.

„Eva při předkopnutí prkna v cíli, když chtěla zajet co nejlepší výsledek, pod sebe strčila snowboard, nějak se jí kousla hrana. Skřípla si kotníky. Když jsem k ní běžel, tak už byla v slzách,“ popisoval druhý člen týmu Jan Kubičík kritický okamžik v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

Vyšetření v nemocnici odhalilo závažnou diagnózu. „Evka si zlomila obě nohy v kotnících v hlavicích tibie (holenní kosti). Za chvíli podstoupí operaci tady u specialistů v Rakousku a rekonvalescence bude samozřejmě nějakou dobu trvat. To je zatím vše, co v tuhle dobu víme. Doufejme, že bude Evka v pohodě a že se z toho co nejdřív dostane hlavně mentálně, protože je samozřejmě velmi nešťastná,“ uvedl trenér Jelínek v nahrávce pro média.

Pád Evy Samkové v Montafonu:

Samková má za sebou řadu zranění. Nejvíce se jich týkalo ramen, která ji trápila dlouhodobě. Rameno si vyhodila například při pádu v tréninku před závodem ve švýcarském Veysonnaz v březnu 2014, kdy si navíc zlomila levý kotník a utrpěla otřes mozku. Na operaci s kotníkem tehdy nemusela a stihla začátek následující sezony.

Autoři: ,