130 let

Eva Samková rozdala několik autogramů. | foto: MAFRA - Martin Horký

Samková podpořila studentský projekt na dárcovství kostní dřeně

Sport
  •   17:58
PRAHA - Do svého projektu původně zapojili jen spolužáky, nakonec ale trojice studentů oslovila i širokou veřejnost a sklízí úspěch. Projekt "Na dřeň," jehož jsou Lidovky.cz partnerem, informuje mladší generaci o dárcovství kostní dřeně. Podpořila jej také zlatá olympionička Eva Samková.

Mezi studenty vysokých škol je množství potencionálních dárců několik, ale jen hrstka z nich do registru vstoupí. Členové iniciativy jsou přesvědčeni, že je odrazují především společenské mýty a jejich špatná informovanost.

"Setkali jsme se především s argumentem, že je odběr bolestivý. Projekt Na dřeň si proto klade za cíl podat studentům dostatek informací, aby mohli sami učinit rozhodnutí, zda do registru vstoupit," říkají organizátorky.

"Vstup nových dárců po registru by se měl stát stejně samozřejmým jako dárcovství krve," slibuje si od kampaně studentská iniciativa Univerzity Karlovy v Praze. V úterý ji oficiálně odstartovali studenti, které podpořili Eva Samková a režísér Tomáš Vorel.

"Je důležité, aby se o projektu mluvilo co nejvíce. Já sama jsem chtěla dárcovství podpořit už dříve, teď ale máme možnost oslovit i více mladých. Doufám, že spolu s Tomášem pomůžeme procento potencionálních dárců zvýšit," řekl hrdinka z olympijských her v Soči.

Už rok 2013 byl ale pro registr úspěšný. "Vstoupilo do něj 1 378 nových dárců, což je nejlepší číslo za posledních deset let," pravila Gabriela Hošková - koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Autor: Lukáš Šonský