Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Evropský fotbal povede Platini

Sport

  12:45
Düsseldorf - Předsedou Evropské fotbalové unie byl dnes na kongresu v Düsseldorfu zvolen jednapadesátiletý Francouz Michel Platini. Bývalý vynikající fotbalista, mistr Evropy a trojnásobný držitel Zlatého míče porazil dosavadního šéfa Lennarta Johanssona ze Švédska hned v prvním kole a ukončil tak jeho sedmnáctileté působení v křesle prvního muže evropského fotbalu.

Michel Platini na kongresu UEFA. foto: AFP

Současný šéf UEFA Johansson měl sice podporu fotbalových velmocí, ale jeho soupeř vsadil na atraktivní program pro menší země a v situaci, kdy každý z 52 členů UEFA má jeden hlas bez ohledu na velikost, to byla úspěšná taktika. Platini dostal hned v prvním kole 27 hlasů, což těsně stačilo na vítězství. Pro jeho soupeře hlasovalo 23 delegátů, dva hlasy byly neplatné.

"Fotbal je spíš hra než produkt, víc sport než trh a víc show než byznys," to bylo krédo, s nímž dnes Platini oslovil delegáty. Už dříve slíbil, že prosadí změny v Lize mistrů, v níž by i velmoci jako Anglie, Itálie a Španělsko měly mít maximálně tři zástupce a ne čtyři jako dosud. Uvolněná místa by pak připadla menším zemím. Vítěz bezprostředně po zvolení požádal delegáty, aby Johanssona zvolili čestným předsedou, a ti mu vzápětí veřejnou volbou vyhověli. "Potřebuji vás, musíme dál pracovat společně," řekl poraženému Švédovi.

Ostatně volební program obou soupeřů se až na názory na podobu Ligy mistrů nijak nelišil. Oba vyhlásili boj rasismu, dopingu, zmanipulovaným výsledkům, praní špinavých peněz a zneužívání role agentů, oba považují za nutnost najít společnou řeč s Evropskou unií při zachování svébytného postavení fotbalu.

Nicméně experti očekávají, že v sekretariátu UEFA udělá nový šéf výrazné změny. Podle agentury AP bude muset své místo generálního sekretáře opustit Johanssonův krajan Lars-Christer Olsson. Platini se také chystá přestěhovat do sídla UEFA ve švýcarském Nyonu, zatímco Johansson řídil evropský fotbal na dálku ze Stockholmu.

S podporou šéfa FIFA

Platiniho odpůrci sice tvrdí, že ještě nemá dostatek organizačních zkušeností, ale nemají tak docela pravdu. V roce 1998 měl velký podíl na zdařilém uspořádání mistrovství světa ve své rodné zemi a už mnoho let je ve FIFA pravou rukou Seppa Blattera. Ten ho také ve svém čtvrtečním projevu k delegátům kongresu jednoznačně podpořil, což podle expertů mohlo sehrát při rozhodování voličů důležitou roli. Platini byl zvolen na čtyřleté období a je teprve šestým předsedou UEFA v její více než padesátileté historii a druhým Francouzem, který toto křeslo obsadí.  Před Johanssonem stál v čele UEFA Platiniho krajan Jacques Georges.

Delegáti také rozhodli o tom, že Němec Franz Beckenbauer bude hájit zájmy Evropy v exekutivě FIFA. Jednašedesátiletý "Císař", který své funkcionářské kvality prokázal v organizačním výboru loňského mistrovství světa, je tak dalším slavným fotbalistou ve vrcholné funkci. Další volba obsadila šest volných míst ve čtrnáctičlenném výkonném výboru. Své současné postavení uhájili Španěl Angel Mara Villar Llona, Turek Senes Erzik a Joseph Mifsud z Malty. Nováčky jsou Rumun Mircea Sandu, Portugalec Gilberto Madal a Hrihorij Surkis z Ukrajiny. Mezi kandidáty byl i předseda Slovenského fotbalového svazu František Laurinec, ale neuspěl.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!