Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prostředníček Saganovi za tvrdý atak. Dramatický spurt vyhrál Ewan, dál vede Roglič

Caleb Ewan (vpravo) vítězně finišuje v 11. etapě Tour de France 2020 foto: ČTK

Poitiers - Australský cyklista Caleb Ewan vybojoval na letošní Tour de France druhé etapové vítězství. V dlouhém závěrečném spurtu 11. etapy v mírně stoupající cílové rovince porazil o centimetry Sama Bennetta a Petera Sagana, který kvůli nečisté jízdě přišel o druhé místo. Žlutý trikot pro vedoucího jezdce uhájil Slovinec Primož Roglič.
  18:05aktualizováno  19:10

Hrdinou rovinaté 167,5 km dlouhé trasy z Chatelaillon-Plage do Poitiers byl Francouz Matthieu Ladagnous, který strávil zhruba 120 km v samostatném úniku. V koncovce ho ale hlavní peloton pohltil a ke slovu přišli podle očekávání elitní spurteři.

Šestadvacetiletý Ewan nakonec vybojoval sedmý etapový vavřín na Tour a oplatil Bennettovi porážku z předchozího dne. „Bylo to hrozně hektické. Po druhém místu z úterka jsem chtěl bezpodmínečně vyhrát. Z druhého etapového vítězství jsem nadšený. Po tom prvním ze mě spadl tlak,“ řekl Ewan.

Na druhé místo se sice protlačil bývalý trojnásobný mistr světa Sagan, jenž se ale v boji o pozice dostal do kontaktu s Woutem van Aertem. Belgický univerzál a trojnásobný mistr světa v cyklokrosu byl nevybíravým soubojem natolik rozčilen, že Saganovi po průjezdu cílem ukázal vztyčený prostředníček. Za pravdu mu nakonec dala i jury a slovenského cyklistu za nesportovní manévr odsunula na poslední místo ve skupině.

Roglič neměl s uhájením žlutého dresu lídra v rovinaté etapě žádné potíže. Bývalý skokan na lyžích dál vede před kolumbijským obhájcem titulu Eganem Bernalem o 21 sekund. Bennett si druhým místem pojistil zelený dres, o který svádí v bodovací soutěži souboj se Saganem.

Čeští cyklisté dojeli do cíle s odstupem za hlavním pelotonem. Roman Kreuziger na 106. místě zaostal o 1:23 minuty, Jan Hirt dojel o další tři minuty později.

Ve čtvrtek čeká peloton nejdelší etapa letošního ročníku, cyklisté na trase Chauvigny do Sarran Correze absolvují 218 km. Šanci na únik nabídnou dvě stoupání čtvrté a po jednom třetí a druhé kategorie.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...