130 let

Nadšeného přivítání se před obecním úřadem v domovských Chyších dostalo žokeji Josefu Váňovi, který v neděli na koni Tiumenovi vyhrál Velkou pardubickou. | foto: ČTK

Exhibiční obří slalom pojede i žokej Váňa

Sport
  •   13:14
ROKYTNICE N. J. (Semilsko) - Obvykle se na hory moc nedostane, protože běhá kolem koní a řeší, co s budoucností slavné Velké Pardubické, kterou osmkrát vyhrál. Přesto slavný český žokej Josef Váňa udělal výjimku a přijal pozvání na čtvrteční exhibiční závod v obřím slalomu, který jako RWE KSN Cup 2012 pořádá Klub sportovních novinářů. Do Rokytnice nad Jizerou přijedou i další slavní sportovci.

"Sice jsem trochu marodnej, ale dám se dohromady. Jsem pro každou špatnost a legraci," řekl Váňa. Ten je hlavní hvězdou pátého ročníku závodu, do něhož se přihlásili mimo jiné i skikrosař Tomáš Kraus, hokejový gólman Dominik Hašek, skokan na lyžích Roman Koudelka, vodní slalomáři Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Martin Koukal či nejlepší tuzemský sjezdař Ondřej Bank. Nad jeho aktivní účastí však visí otazník.

Absolutní vítěz obřího slalomu Tomáš Kraus. Profesionál nedal amatérům šanci.

Skokan Roman Koudelka v obřím slalomu. Jen si nepřekousnout jazyk.

Špičkoví čeští sportovci přijedou do Krkonoš užít si chvíli volna, či naopak rozbít tréninkový stereotyp v přípravě na letní sezonu, která vyvrcholí olympijskými hrami. Vodní slalomáři si zpestří blížící se hektické dny před náročnou domácí kvalifikací do Londýna. "Takže to se společenskou stránkou nesmíme přehánět," usmál se Volf, háček stříbrné a bronzové olympijské lodě z Pekingu a Atén. Spolu s ním se mezi branky vrhnou i pátý muž z Pekingu Stanislav Ježek a kajakář Vavřinec Hradilek.

"Je to rozhodně zpestření závěru sezony," řekl skikrosař Kraus, který by mohl den před domácím šampionátem ve Špindlerově Mlýně změřit síly s Bankem. Ten už se zotavil z letní nemoci, ale má sponzorské povinnosti při mistrovství republiky, navíc není zdravotně zcela fit.

Běžec na Martin Koukal v obřím slalomu předvedl z běžců nejdravější a nejrychlejší jízdu.

Bývalý fotbalista Luděk Zelenka v obřím slalomu těsně porazil Mirku Knapkovou.

Skokan Koudelka prožil životní sezonu zakončenou desátým místem ve Světovém poháru a chce si užít volna. "Hlavně pohodový den na horách jinde než na můstku," prohlásil s úsměvem. Ve startovní listině je také jeho trenér Luboš Plecháč či snowboardista Michal Novotný, bývalý fotbalista Luděk Zelenka, běžkař na lyžích Aleš Razým a někdejší biatlonistka Zdenka Vejnarová.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Exhibiční obří slalom začne ve čtvrtek v 9:30 a zúčastní se ho také dvacítka vybraných dětí z dětských domovů, které budou mít mimo jiné možnost užít si tandemový seskok z Lysé hory s jedním z přítomných paraglidistů Janem Škrabálkem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz