Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Extrémní skokan do vody medaili z MS neobhájil, Kubová jde do semifinále

Sport

  10:00
kwangdžu - Michal Navrátil na mistrovství světa neobhájil stříbro v extrémních skocích do vody. Český reprezentant na šampionátu v Koreji obsadil čtvrtou příčku s výraznou ztrátou na bronzového Mexičana Jonathana Paredese. Vyhrál favorizovaný Brit Gary Hunt.

ilustrační snímek foto: Reuters

Útok na další medaili z MS. Extrémní skokan Navrátil je po polovině soutěže třetí

Navrátil po pondělní první polovině soutěže figuroval na třetí příčce s více než pětibodovým náskokem na Hunta. Před finálovým dnem měl ale zdravotní problémy. 

„Od včera jsem měl velké bolesti zad. Odskákal jsem trénink a teď si furt zahřívám krémem záda, protože se nemůžu pořádně ohnout a narovnat, jak to bolí,“ uvedl v tiskové zprávě svazu.

Za největšího kandidáta na titul Hunta klesl hned po prvním středečním skoku, za který dostal pátou nejvyšší známku. Finálový skok se mu ze čtyř závodních skoků vydařil nejméně, byl v něm desátý a neměl šanci zaútočit na medaili. 

„Myslím, že skok byl zpočátku výborný. Dobře jsem to roztočil, ale snažil jsem se držení těla víc zpomalit do vody, držet to pod kontrolou a nepustit to.“

Michal Navrátil

„A tam byla chybička, že jsem byl až moc stažený a trošku jsem tam nedopadl, nechal jsem tam hrudník. Je to hrozná rychlost a místo devítek se jde na 7,5 bodu,“ hodnotil Navrátil svůj finálový skok.

Od stupňů vítězů ho nakonec dělilo téměř padesát bodů. Vedle zlatého Hunta a bronzového Paredese ho předčil také stříbrný obhájce titulu Steve Lo Bue z USA. 

„Jsem rád, že jsem hned pod nimi a až pode mnou začíná liga těch, co se nedostali na pódium. Mezi nimi jsem nejlepší,“ řekl Navrátil.

Králem druhé poloviny soutěže byl Hunt, který letos vyhrál čtyři z pěti závodů série Cliff Diving. 

Získal suverénně nejvyšší ohodnocení za oba skoky a s náskokem 8,55 bodu vybojoval své druhé světové zlato po úspěchu v roce 2015 v Kazani. 

Michal Navrátil se raduje ze zisku stříbrné medaile na MS ve skocích do vody z...
Michal Navrátil

Po pondělní první polovině soutěže přitom na vedoucího Lo Bueho ztrácel téměř třicet bodů.

Zatímco předloni na šampionátu v Budapešti vybojoval Navrátil první českou medaili po 14 letech, tentokrát skončil stejně jako v Barceloně 2013 čtvrtý.

I tak se postaral o zatím nejlepší české umístění na letošním MS v plaveckých sportech.

Kubová je i na padesátce v semifinále

Plavkyně Simona Kubová i při svém druhém individuálním startu na mistrovství světa v Koreji postoupila do semifinále. 

Na neolympijské padesátce znak byla v rozplavbách sedmá, když časem rovných 28 sekund zaostala o 22 setin za svým českým rekordem z loňského mistrovství Evropy v Glasgow.

Nejkratší trať je podle Kubové vždy hrou vabank. „Jsem ráda, že je to super čas. Je to můj čtvrtý nejlepší čas, já jsem jenom třikrát plavala pod 28,“ pochvalovala si sedmadvacetiletá plavkyně.

Chomutovská znakařka tak bude mít v Koreji druhou šanci zaútočit na postup do finále. Na stovce jí to těsně nevyšlo, skončila o osm setin devátá. Semifinále na 50 metrů znak se poplave dnes ve 13:37 SELČ.

Simona Kubová.

„Odpoledne to musí sednout a uvidíme, ráda bych plavala pod 28 sekund. Je to padesátka, na minulém mistrovství světa byl postup 27,6.“

„Ale jak je předolympijská sezona, holky se soustředí na stovku a dvoustovku. Když to vyjde, bude to dobře, když to nevyjde, jsem ráda už za tohle,“ hodnotila Kubová své vyhlídky.

V rozplavbách se dnes představila také Barbora Závadová, která i při druhém startu na šampionátu skončila ve třetí desítce. 

Po 27. místě na krátké polohovce byla ještě o příčku horší v rozplavbách na 200 metrů motýlek, což je její doplňková disciplína. 

Časem 2:15,63 zůstala zhruba o čtyři sekundy za svým českým rekordem z loňského roku. Hlavní disciplínou Závadové je dlouhá polohovka, kterou poplave v neděli.

Autor: