Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

F1 přináší velké změny. Rádiová komunikace bude značně omezena

Sport

  9:00
PRAHA - Mistrovský souboj Nica Rosberga s Lewisem Hamiltonem je momentálně v pozadí. Celý motoristický svět se zabývá otázkou zákazu rádiové komunikace. Konkrétně takové, která by jezdci pomohla dosáhnout lepšího výsledku. Nová pravidla budou platit již tento víkend.

Nico Rosberg při Velké ceně Německa. foto: Reuters

Velkou nespokojenost se změnami vyslovily týmy F1 před blížícím se singapurským víkendem. Ze strany FIA došlo k mnohým omezením, jezdec má nově všechno provádět sám. Po dlouhém jednání FIA v pátek ráno vydala zmírněné stanovisko. Varování o problémech a instrukce týkající se nastavení volantu budou do konce sezony povoleny.  Zakázané ale bude posílat jezdecké rady.

Jezdci se změn obávají

S výraznými změnami nejsou spokojeni ani samotní piloti. „Při spotřebě paliva nevidím problém, to nebude těžké. Horší bude zvládání všech součástek motoru a jejich souhra. Část informací totiž vůbec nebudeme mít k dispozici,“ uvedl čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Velká cena Singapuru, vpředu je německý pilot Sebastian Vettel z Red Bull

Jezdec stáje Williams Felipe Massa má z nových pravidel rovněž obavy. „Pokud například příliš prohřejeme zadní brzdy, může vzplanout oheň. Nebo se může zrodit velká nehoda. V autech máme velmi komplikovanou pohonnou jednotku, která není propojena s jezdcem,“ řekl.

Eclestone avizuje další zákazy

Auto Motor und Sport přidává i několik příkladů zákazů. Z rádiové komunikace již nebudeme slyšet zprávy typu: „Musíš šetřit palivo a ve všech zatáčkách brzdit dříve.“ Od Velké ceny Japonska je zakázáno podávat pilotovi informace o převodových stupních, o tlaku v pneumatikách a jejich teplotě či varování týkající se opotřebení brzd.

Zapomeňte na sektorové časy soupeře nebo na informace, kde je soupeř rychlejší a pomalejší. Nebudou se moct podávat ani informace o úpravě pohonné jednotky a převodovky.

Zákaz rádiové komunikace je jen prvním krokem před velkými změnami. Šéf F1 Bernie Ecclestone avizuje, že chce dospět ke kompletnímu zákazu telemetrie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!