Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Falešná zpěvačka je slavná jako Phelps

Sport

  10:23
PEKING - Devítiletá Lin Miao-kche, která při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Pekingu otvírala pusu na píseň zpívanou malou zpěvačkou Jang Pchej-i, jež se organizátorům nezdála dost hezká, je skoro stejně slavná jako americký plavec Michael Phelps. Vyplývá to z celosvětového průzkumu médií, který zveřejnila agentura Reuters.

Lin je pěkná, ale nezpívá. foto: AFP

Podle průzkumu texaské společnosti Global Language Monitor (GLM), která analyzuje světové sdělovací prostředky a sleduje, které jméno se v nich zmiňuje nejčastěji, je fenomenální americký plavec, jenž v Pekingu získal osm zlatých medailí, na prvním místě. Ale Lin Miao-kche se na něj rychle dotahuje.

"Michael Phelps se připojil k panteonu sportovců do společnosti Tigera Woodse, Michaela Jordana, Pelého či Muhammada Aliho," řekl prezident GLM Paul Payack. Ale svých patnáct minut slávy v celosvětovém ohnisku pozornosti získala i Lin Miao-kche, která na třetí místo odsunula slavného čínského basketbalistu Jao Minga.

Média jsou nemilosrdná, pokud jde o olympijské selhání, dodává Payack. Americký sprinter Tyson Gay, čínský překážkář Liou Siang či britská běžkyně Paula Radcliffeová, ti všichni vypadli ze zájmu médií poté, co nesplnili očekávání.

Ovšem souboj o nejslavnější osobnost olympijských her v Pekingu ještě neskončil. Na čtvrtém místě žebříčku je zatím Usain Bolt, kterého katapultoval do ohniska pozornosti spektakulární zisk zlaté medaile na sprinterské stovce ve světovém rekordu a poté stejný výkon na dvoustovce.

Pokud zvítězí v obdobném stylu i spolu s jamajskou mužskou štafetou, mohl by na žebříčku popularity porazit i Phelpse.
Autoři: ,