Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Famózní kousek bikera Marošiho. Soupeře předjel po zdi

Sport

  21:30
PRAHA - Michal Maroši patří v pětatřiceti letech k legendám českých adrenalinových disciplín na horských kolech. A nyní si připsal další famózní zářez. Během fourcrossového závodu v Jablonci nad Nisou nejprve spadl po frajeřině, ale pak soupeře předjel neskutečným způsobem - profrčel zatáčku po zdi nad jejich hlavami.

Michal Maroši (nahoře) předjíždí soupeře. foto: Reprofoto

Neuvěřitelný kousek předvedl Maroši už v rozjížďce závodu ProTour ve fourcrossu. Tento prestižní seriál se jel o víkendu poprvé v Česku v Jablonci nad Nisou.  

Michal Maroši.

Maroši v rozjížďce s Maďarem Tamasem Tarrem a dalším domácím jezdcem Jonášem Stehlíkem jasně vedl. Během jednoho skoku předvedl nebezpečnou parádičku a upadl. Zvedl se a začal soupeře pronásledovat.

Když míjeli v ostré zatáčce velkou zeď, na níž bylo vymalované logo závodu, rozhodl se Maroši pro riskantní a nevídaný kousek. Ve velké rychlosti se odrazil se, soupeřům po zdi prolétl nad hlavou a dostal se do vedení, které už nepustil. Soupeřům nezbylo, než si v cíli klepat na čelo a mocně gratulovat.

Maroši patří mezi nejznámější české sjezdaře na horských kolech. V roce 2010 se dostal i na prestižní a šílený sjezd v americkém Utahu, kam se dostanou jen ti nejlepší. V roce 2003 dokonce skončil v Utahu třetí.

Pro finále si tehdy rodák z Benátek nad Jizerou připravil specialitu. Skok přes dvanáct metrů široký kaňon, kdy jezdec dopadne o šest metrů níž. Všichni, kteří to zkoušeli v minulosti, spadli. „Byla to ta největší prasárnička. Měl jsem strach jako už dlouho ne. To už byly věci, které hraničí se smrtí,“ usmíval se Maroši po návratu.

 

Autor: