Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Famózní Sáblíková zničila soupeřky a obhájila olympijské zlato

Sport

  14:24aktualizováno  16:23
SOČI (od našeho zpravodaje) - Martina Sáblíková pozlatila na olympijských hrách v Soči své úchvatné vystoupení na trati 5 000 metrů. Stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru ovládla česká rychlobruslařka vytrvalecký závod a vybojovala v Rusku pro českou výpravu druhou zlatou medaili.

Martina Sáblíková obhájila zlatou olympijskou medaili z pětikilometrové trati foto: MAFRA - Michal Růžička

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Sáblíková, která pod pěti spletenými kruhy získala už pět medailí, v české sportovní historii ještě výrazněji podtrhla své jméno. Žádný jiný Čech na zimní olympiádě triumf na následujících hrách nezopakoval. Ona ano.

"Už když jsem dnes odcházela z pokoje, tak jsem slíbila stříbrné medaili, kterou jsem tady získala na trojku, že jí přivezu sestřičku," vykládala pak Sáblíková, která se vyrovnala českým legendám - jako Věra Čáslavská, Emil Zátopek a Jan Železný má tři nejcennější olympijské medaile.

Na trati 5 000 metrů je takřka neporazitelná, šestkrát na ní slavila titul, drží i světový rekord. Od roku 2007 na velkých akcích na téhle distanci nenašla přemožitelku, ve Světovém poháru prohrála za sedm posledních sezon jen dvakrát.

Martina Sáblíková obhájila zlatou olympijskou medaili z pětikilometrové trati

V Soči byla po stříbru na 3 000 metrů jasnou favoritkou. "Cítím se fakt dobře," říkala před závodem Sáblíková, která kvůli své parádní disciplíně obětovala minulý týden i start na patnáctistovce, kde brala na hrách před čtyřmi lety bronz.

V Adler Areně začala atmosféra houstnout v posledních čtyřech rozjížďkách. Před úpravou ledu vedla Norka Mari Hemmerová, která dvanáct a půl okruhu odkroužila za 7:04,45 minuty. Němka Stephanie Beckertová, obhájkyně stříbra z Vancouveru, za ní zaostala o více než tři vteřiny. První velké jméno ze hry o pódium.

Do boje o stupně vítězů se naopak razantně přihlásila Carien Kleibeukerová. První z nizozemské rychlobruslařské armády, která v Rusku bez zábran drancuje olympijskou pokladnici, vyžehlila bělostnou dráhu za 6:55,66. "Trochu mě to vyděsilo," přiznala potom Sáblíková.

O chvíli později rychlobruslařský chrám v Soči málem spadl, ale divoce hartusící ruští fanoušci dohnali bronzovou z trojky Olgu Grafovou "jen" k ruskému maximu a průběžnému druhému místu - 6:55,77.

A pak už vyrazila Sáblíková ve dvojici s Wüstovou, která ji porazila v úvodu her v klání na 3 000 metrů a navrch ještě posbírala dvě stříbrné. "Ireen jezdí slušně, ale přece jen ta pětka je na ni dlouhá," prorokoval trenér Petr Novák. Že by přišla chvíle odvety?

Holanďanka vyrazila tradičně rychle, šestadvacetiletá Češka na ni od začátku ztrácela přes dvě vteřiny, ale postupně z jejího náskoku ukrajovala a po čtyřech kilometrech ji předehnala. A zatímco soupeřka dál vadla, kouč Novák se už se usmíval a potleskem hnal svoji svěřenkyni vpřed. "Jeď, jeď!"

Martina Sáblíková se objímá se svou maminkou poté, co obhájila zlatou olympijskou medaili z pětikilometrové trati

V cíli naměřili Sáblíkové čas 6:51,54 minuty - jasné vedení a rekord dráhy! Wüstová za ní zaostala o 2,74 sekund a byla blízko třetímu stříbru. Ještě však zbývaly Nizozemka Yvonne Nautaová a Němka Claudia Pechsteinová, specialistky na dlouhé tratě. Zpočátku Sáblíkové ujížděly, ale po chvíli se drobná dívka z Vysočiny začínala culit. Tušila: Budu zlatá!

Za moment už jásala, popadla českou vlajku a přímo na ploše si padla do náručí s maminkou Evou. "Bylo to dojemné. Nic jsme si ale neřekli, jen jsme se objímali." Rozzářeně posílala polibky do hlediště, kde jí fandili i otec, bratr, babička a dědeček.

Při květinovém ceremoniálu měla ve tváři blažený výraz a i Wüstová a třetí Kleibeukerová na pódiu rozdávaly spokojené úsměvy. Věděly, že na vítězství ani tentokrát neměly. "Martina jela přesně podle plánu. Víc k tomu není co dodat," kývl Novák, strůjce českého rychlobruslařského zázraku.

Rychlobruslení: Ženy - 5000 m

1. Sáblíková 6:51,54, 2. Wüstová 6:54,28, 3. Kleibeukerová (obě Niz.) 6:55,66, 4. Grafová (Rus.) 6:55,77, 5. Pechsteinová (Něm.) 6:58,39, 6. Nautaová (Niz.) 7:01,76, 7. Hemmerová (Nor.) 7:04,45, 8. Beckertová (Něm.) 7:07,79, 9. Černovová (Rus.) 7:08,71, 10. Fudžimuraová (Jap.) 7:09,65.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!