Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Muchová porazila Plíškovou 13:11, končí i Kvitová. Strýcová předvedla famózní obrat a je také ve čtvrtfinále

Sport

  14:00aktualizováno  17:46
LONDÝN - Barbora Strýcová dokázala téměř nemožné. Přestože prohrávala v osmifinále Wimbledonu s Belgičankou Elise Mertensovou 4:6 a 2:5, díky devíti vyhraným hrám v řadě duel otočila, třetí set vyhrála 6:2 a podruhé v kariéře tak postoupila do čtvrtfinále grandslamového turnaje. Tam se utká s Johannou Kontaovou, která po setech 4:6, 6:2 a 6:4 porazila Petru Kvitovou. V českém souboji Karolína Muchová překvapivě zdolala Karolínu Plíškovou 4:6, 7:5, 13:11 a poprvé si na grandslamu zahraje čtvrtfinále.

Karolína Muchová se raduje z triumfu nad Karolínou Plíškovou. foto: ČTK/AP

Mohutná Kvitová? Bez fyzického základu hrála jako z partesu, důležitá je u ní hlava, říká bývalý kouč

Karolína Plíšková sice ve třetím setu dvakrát podávala na vítězství, po tři hodiny a 16 minut dlouhé bitvě však podlehla 22leté senzaci letošního roku 11:13.

Letošní finalistka turnaje WTA v Praze Muchová je v hlavní soutěži Wimbledonu poprvé. Výhrou nad světovou trojkou Plíškovou získala první skalp hráčky světové desítky. O semifinále zahraje s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

Pondělní program nabídl hned v prvním duelu další překvapení. Z turnaje se pakuje Ashleigh Bartyová. Vítězka Roland Garros a aktuální světová jednička prohrála s Američankou Riskeovou 6:3, 2:6 a 3:6.

Karolína Muchová se raduje z vítězství nad Karolínou Plíškovou.
Karolína Muchová přijímá gratulace od Karolíny Plíškové.

V parádním představení českých hráček uspěla v první sadě Plíšková. V deváté hře jí Muchová při brejbolu pomohla dvojchybou a favoritka sadu dopodávala. 

Ve druhé ale ukázala Muchová svoji variabilitu, díky zkrácení z forhendu za síť odskočila do vedení 5:3. Při svém podání setbol ještě nevyužila, ale uspěla na 7:5.

V rozhodující sadě Plíšková za stavu 1:2 a 0:30 při svém podání získala deset z jedenácti výměn a vedla 4:2. 

Při vedení 5:4 podávala na postup, ale neuspěla. Sice se dostala z 0:40 na shodu, jenže při dalším brejkbolu chybovala. Skoro to samé přišlo poté, co Plíšková brejkla Muchovou na 11:10, ale o podání přišla čistou hrou.

Přestože se hrálo tři a čtvrt hodiny, obě tenistky předváděly skvělé údery a často si vysloužily hlasitý potlesk. Muchová, která dokonce přestřílela Plíškovou 14:7 na esa, rozhodla za stavu 12:11 odvážnější hrou. 

Častěji chodila na síť a při podání Plíškové znovu vedla 40:0. První dva mečboly favoritka odvrátila, při druhém Muchová spadla a v hledišti to zahučelo. 

Při třetím měla štěstí, míček se po jejím úderu otřel o pásku a dopadl na stranu Plíškové, která nemohla reagovat.

Barbora Strýcová se raduje z famózního obratu a postupu do čtvrtfinále Wimbledonu.

Třiatřicetiletá Strýcová přišla o vyrovnanou první sadu v desáté hře. Pří svém podání smečovala do autu a při setbolu poslala bekhendový volej do sítě. 

Ve druhé sadě se už zdálo, že s dvouhrou loučí: prohrávala 2:5, ale za stavu 3:5 nenechala soupeřku zápas dopodávat a brejkem se nadechla k velkému obratu.

Začala hrát aktivněji, nutila Belgičanku chybovat a získala osm her v řadě. Mertensová se nechala ve třetí sadě za stavu 0:3 ošetřit a Strýcová se na lavičce zakryla ručníkem, aby neprochladla. 

Duel elitních deblistek - Češka je světovou trojkou a Mertensová pětkou - poté dovedla do vítězného konce.

Svěřenkyně kouče Davida Kotyzy Strýcová porazila v turnaji už třetí nasazenou hráčku. 

Před 21. nasazenou Mertensovou vyřadila v 1. kole dvaatřicítku Lesju Curenkovou z Ukrajiny a ve třetím kole turnajovou čtyřku Kiki Bertensovou z Nizozemska. 

Ve čtvrtfinále Wimbledonu i grandslamu si zahraje podruhé, poprvé to bylo v roce 2014.

Strýcová hraje vedle dvouhry i čtyřhru. Se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu letos vyhrály tři tituly, ve Wimbledonu jsou třetím nasazeným párem a v úterý je čeká třetí kolo.

„Je to hrozně hezké, že když tenisu tolik dávám, dostávám to zpátky. Jsem moc šťastná. V sobě mám euforii, ale moc si neuvědomuju, co se mi povedlo. A možná ani ještě nechci, protože jsem v té soutěži pořád a můžu hrát dál,“ řekla Strýcová, která je se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu navíc ve třetím kole čtyřhry.

Petra Kvitová smutní po prohře s Johannou Kontaovou.

Šestá nasazená Kvitová v předchozích třech duelech na trávě v Londýně neztratila set a v duelu s Kontaovou navázala na formu z minulého týdne ziskem první sady. 

Pak ale Britka zpřesnila hru, začala zasypávat Kvitovou tvrdými údery a vývoj otočila.

Česká tenistka ještě zdramatizovala třetí set, v němž stáhla skóre z 1:5 na 4:5. Odvrátila dva mečboly, ale při třetím poslala forhend za základní čáru. 

Wimbledonská vítězka z let 2011 a 2014 nastřílela 40 vítězných úderů, ale připsala si 34 nevynucených chyb, zatímco Kontaová měla tuto statistiku téměř vyrovnanou 22/21.

Devětadvacetiletá Kvitová ve Wimbledonu startovala bez přípravného turnaje na trávě a po více než měsíční pauze kvůli bolavému předloktí své dominantní levé ruky, které si poranila těsně před Roland Garros.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...