Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci na Wimbledonu se po 11 letech dočkali. Nadal se utká v souboji dvou nejlepších hráčů historie s Federerem

Sport

  8:45
londýn - Čtyřicátý duel tenisových legend přinese novinku, ve Wimbledonu se poprvé neutkají ve finále, ale již o kolo dřív. Jsme nadšení, shodují se věční rivalové Rafael Nadal a Roger Federer.

Největší tenisová klasika. Roger Federer a Rafael Nadal. foto: Reuters

Federer vyhrál jubilejní 100. zápas ve Wimbledonu a zahraje si semifinále s Nadalem

To už se spíš omrzí jídlo v michelinských restauracích než tenhle sportovní spektákl. Čtyřicáté vzájemné klání dvou tenisových legend přímo vybízí k otevírání šampaňského, jenže ono se dá vlastně slavnostně připíjet pokaždé.

Toto menu je pokaždé skvělé.

„Je pozoruhodné vidět Rafu zdravého,“ zamýšlí se Švýcar. „Hodně lidí si v roce 2009 říkalo: Aha, tak to asi bude jeho konec. O mně se totéž povídalo rok poté. A vida, pořád jsme ještě tady.“

A pořád ve formě. Před jedenácti lety si Nadal dokázal splnit sen: na třetí pokus porazil rivala ve wimbledonském finále. 

Rafael Nadal na Wimbledonu

V letech 2006 a 2007 v nich bolestivě padl - a zároveň se skutečně zdálo, že jeho tělo je už příliš rozbité a opotřebované. 

Byla to ale tenisová fata morgana. Zbožné přání těch, co chtěli vidět nové hrdiny, a zbytečné obavy jejich fanoušků.

„Asi jediný důvod, proč se stále držíme na takové úrovni, je naše láska a respekt k tenisu,“ pronesl Nadal. 

24-15 je dosavadní vzájemná bilance. Nadal nad Federerem jasně vede.

V pátek se na centrkurtu v All England Clubu poprvé nestřetnou rovnou o titul, ale již o kolo dřív.

Dávno mezi ně vstoupil třetí Superman s raketou Novak Djokovič, proto na sebe turnajová dvojka s trojkou musely narazit již ve finálovém předsálí. Ale to přece na rozměru šlágru nic nemění!

Bude zase čímsi jiný, nový. Šéfkuchaři obohacují recepty kvůli změně a dosud nepoznaným chutím, Nadal s Federerem podstupují evoluci z jiného, prostšího důvodu.

„Odpověď je jasná: o dost míň toho naběhám, a tak musím dělat ostatní věci lépe,“ říká Nadal. 

Roger Federer ve čtvrtfinálovém utkání Wimbledonu

„Lépe servíruju. Lépe trefuju bekhend. Možná jsem lepší také ve volejích a v čopech, přesto netuším, jestli bych s tímhle porazil své staré já. Nikdy nevíte. Spíš než zlepšováním to nazývám adaptací.“

Zbytečně skromná slova a platí pro oba. Také Federerův herní projev od velkého návratu v roce 2017 mnozí považují za nejlepší v jeho dlouhé kariéře. 

Ve Wimbledonu slavil osm titulů, nejvíce v dějinách - ale pořád se musí mít před svým souputníkem na pozoru: „Na trávě se za ty roky strašně zlepšil, svoji hru na ní totálně překopal.“

Letos k potěše fanoušků zkompletují povrchový hattrick. Na betonu v Indian Wells vyhrál Švýcar, v semifinále Roland Garros Španěl.

„Doufám, že tato vzpomínka roli hrát nebude,“ usmál se Federer při připomínce jasné partie z antukového grandslamu. 

„Tehdy šíleně foukalo, děsné podmínky. Já bych samozřejmě radši navázal na naše finále z Melbourne 2017.“

Roger Federer a Rafa Nadal po finále na turnaji v Šanghaji.
Rafael Nadal (vpravo) a Roger Federer ve čtyřhře.

Tehdejší zápas, který Federer ovládl 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3, představuje vrcholné měření poslední doby, nádherný duel připomínající western s raketami v ruce.

„Na minulosti nesejde, jistota je jediná. Bude to řežba,“ pronesl Federer. „Všichni víme, že Rafa už dávno není jen antukový specialista, umí na každém povrchu.“

Totéž může říci Nadal o něm. Lichotky lze vyměňovat prakticky donekonečna a debatu o tom, kdo z nich je dějinnou jedničkou, uhrát na remízu. To dnešní duel vítěze mít musí - a zase to bude lahůdka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!