Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fanouškům hrozí tvrdé tresty

Sport

  10:25
PRAHA - Na strahovském stadionu Slavie se v pondělí pozdě večer zhasínalo. Mezi červenými sedačkami za jednou z branek, kde byl při fotbalovém derby sektor sparťanských fanoušků, svítily zuby šedivého betonu. Kusy roztrhaného plastu se válely na tartanovém oválu.

fanoušci Sparty - ilustrační foto foto: ČTK

Taková „demolice“ se při derby na Strahově odehraje skoro pokaždé. Sparťanští chuligáni sedačkami házejí po policistech. Jenže teď jim za to hrozí daleko ostřejší tresty.

Na šest z osmi zápasů tohoto ligového kola se totiž už vztahovala přísná novela trestního zákona, která platí od neděle. Ta pokutou, zákazem vstupu na stadion nebo až dvouletým vězením postihuje násilnosti při organizovaných sportovních utkáních nebo jejich přípravě. Pokud výtržníci řádí v organizované skupině, hrozí jim tříleté vězení.

Prvním rizikovým zápasem se stalo derby. Fanoušky upozorňoval hlasatel, varování jim už při schválení novely adresovala i Sparta, ale stejně si nedali říct. „Na fotbal se hned tak nepodíváš. Už platí novela. Všechno máme na kameře, ničení sedaček a pálení šály,“ hrozili proto policisté muži, jehož přivlekli ze sparťanského sektoru do tunelu pod hlavní tribunou stadionu.

Se sedmi předvedených výtržníků byl zatím obviněn jen osmatřicetiletý fanoušek. „Svým jednáním způsobil několikatisícovou škodu. Policejní komisař ho obvinil z trestného činu výtržnictví na fotbale,“ informovala na svých internetových stránkách pražská policie. O případných dalších obviněních se rozhodne až po skončení vyšetřování.

Slavia zatím škody vyčíslila na necelých sto tisíc korun. „Od novely trestního zákona jsme si slibovali trochu zlepšení, ale zatím se to moc nepohnulo pozitivním směrem,“ uvedl mluvčí červenobílého klubu Alexander Kliment.

Posun zřejmě přinesou jen pravomocné tresty, které příznivce vystraší. Skvělou zkušenost má Anglie, kde po zavedení sankcí postupně zmizely ploty na stadionech a chuligáni se zklidnili. Stále se ale perou při zápasech reprezentace nebo klubů mimo ostrovy. Britská policie má však účinnější metody, jak kontrolovat zákazy vstupu na stadiony. Potrestaní fanoušci musí v čase zápasu na stanici, nebo dostanou monitorovací náramky.

Něco takového zatím v Česku není možné. Sparta tak nedokáže zaručit, že se fanoušek, který by byl za derby postižen, skutečně nedostane nakonec na stadion. „Takové tresty už padají. Ale my dostáváme jen jmenné seznamy, bez fotografií. Nemůžeme proto zaručit, že někdo některým vchodem neprojde,“ upozornil Lukáš Přibyl, který je ve Spartě ředitelem komunikace.

Autor: