Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fantastický výkon. Češi vybojovali Davis Cup

Davis Cup

  16:11aktualizováno  22:22
PRAHA - Český tenis znovu slaví. To, co dokázaly ve Fed Cupu ženy, zopakovali o dva týdny později v Davis Cupu i muži. Radek Štěpánek v rozhodujícím pátém zápase finále porazil Španěla Nicolase Almagra 6:4, 7:6, 3:6 a 6:3 a získal klíčový bod.

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych se radují s vítězným pohárem foto: MAFRA - Michal Růžička

Almagro zahrál míček do pásky. Po skoro čtyřech hodinách závěrečné bitvy pražského finále proměnil Štěpánek druhý mečbol. Padl na kurt, z lavičky za ním vyběhl kapitán Jaroslav Navrátil, celý český tým hrdinu zavalil.

Štěpánek se objal s dojatou manželkou Nicole Vaidišovou a svými rodiči. A pak bláznivě běhal po kurtu, užíval si energie z publika. V euforii si dokonce rozpáral triko.

ČTĚTE TAKÉ

"Pro tuhle chvíli jsem hrál celou kariéru. Věděl jsem, že Almagro je favoritem, ale od začátku jsem se cítil dobře a ani na moment jsem o svém vítězství nezapochyboval," říkal bezprostředně po konci zápasu nadšený Štěpánek do mikrofonu České televize.

On-line reportáž ZDE

"Radek hrál neskutečně, smekám před ním, byl neuvěřitelný," zářil štěstím Tomáš Berdych, jenž několik hodin předtím podlehl Davidu Ferrerovi. "Je úžasné, že dokázal porazit hráče, jakým je Almagro," dodal.

Štěpánek s Berdychem navázali na kvarteto Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil, kteřé vyhrálo Davisův pohár v roce 1980. Tým kapitána Jaroslava Navrátila oplatil Španělům finálovou prohru z roku 2009, kdy v Barceloně s ekipou v čele s Rafaelem Nadalem prohráli 0:5.

Teď slaví český tým historický úspěch. Poprvé po rozdělení Československa získal Davisův pohár. Česko je navíc jedinou zemí v tenisových dějinách, která v jednom roce vyhrála všechny týmové soutěže - Berdych s Petrou Kvitovou v lednu ovládli Hopmanův pohár v Austrálii, na začátku listopadu pak v O2 areně české tenistky obhájily titul ve Fed Cupu. Fed Cup a Davis Cup v jednom roce naposledy v roce 1990 vyhráli Američané.

Teď přidal další zápis do kroniky třiatřicetiletý Štěpánek. Ten se také stal po sto letech prvním třicátníkem, který vyhrál rozhodující pátý zápas finále - podobný kousek zvládl pouze Brit James Parke v roce 1912.

V úvodní nedělní dvouhře Berdych neměl v souboji jedniček proti Ferrerovi šanci, a tak musel rozhodující bod přidat zkušený Štěpánek proti Almagrovi, proti světové jedenáctce. A za vysněným cílem vykročil skvěle.

Výsledky finále Davis Cupu

Páteční zápasy:
Štěpánek - Ferrer 3:6, 4:6, 4:6
Berdych - Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3

Sobotní zápas:
Berdych, Štěpánek - M. López, Granollers 3:6, 7:5, 7:5, 6:3

Nědělní zápasy:
Berdych - Ferrer 2:6, 3:6, 5:7
Štěpánek - Almagro 6:4, 7:6, 3:6, 6:3

Na rozdíl od pátečního zápasu s Ferrerem neměl takové problémy se servisem. S výraznou podporou publika Štěpánek držel se soupeřem krok. Almagro působil trochu nervózně, zkušený český hráč byl většinou přesný. Španěl se naopak nedostal k agresivní hře, kterou praktikoval proti Berdychovi.

Za stavu 5:4 šel Štěpánek returnovat a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil mu vybral na lavičce raketu. A vybral dobře. Štěpánek si vypracoval setboly a forhendem na čáru jeden proměnil.

Na kurtu předváděl bojovná gesta a zaplněná aréna bouřila. Diváci na tribunách začali zpívat, poskakovat a hnali českého hráče ve druhém setu.

Rozjetý Štěpánek zahájil druhou sadu dobře. Při podání Španěla měl tři brejkboly díky pestré hře a povedeným kraťasům, ovšem Almagro všechny odvrátil a pak sebral soupeři podání. Štěpánek mu pomohl lehkovážnou smečí.

Také španělský hráč ukázal emoce a rázem se dostal do tempa, brejk hladce potvrdil. Na 4:2 zvýšil esem. Štěpánek však srovnal krok, díky zvládnuté výměně na síti a následnému bekhendovému prohozu si vzal zpátky ztracené podání.

V další hře otočil stav 15:40 a dostal se do vedení. Ryk v aréně stále sílil... A fanoušci vybuchli radostí v dalším gamu. Chybující Almagro nabídl českému hráči dva setboly. Ani jeden Štěpánek nevyužil a Španěl si nakonec servis udržel.

První nedělní zápas

Další dva setboly - tentokrát v řadě - měl Štěpánek v jedenácté hře. Almagro se opět z kritické situace dostal. Napotřetí už však nápor neustál. V tie-breaku ho Štěpánek rozdrtil, i když ho při špatném pohybu u sítě píchlo v koleni a bolestivě se zatvářil.

Sedmadvacetiletý Španěl pak v doprovodu kapitána Alexe Corretji odešel do šatny, kde dával dohromady především hlavu. Pod velkým psychickým tlakem hrál aktivně, agresivním bekhendem jednoruč způsoboval Štěpánkovi problémy, více mu vycházely prohozy.

V šestém gamu Almagro ukradl Štěpánkovi servis a na rozdíl od minulého setu náskok brejku udržel. Zároveň udržel naději na obrat.

Naděje španělského týmu však už zkraje čtvrtého setu pohasínala. Štěpánek v bouřlivé atmosféře nastoupil na Almagra s velkou vervou. Získal tři gamy v řadě, na 3:0 zvyšoval čistou hrou. Znovu se dostal do laufu a pumpoval rukama.

Diváci hlasitě křičeli: "Radek! Radek!" Štěpánek si v pohodě kráčel k velkému vítězství. Almagro si české fanoušky proti sobě popudil svým výlevem při výměně, kterou kvůli jeho autu správně Štěpánek přerušil.

Miláček publika si jeden ze svých nejlepších kousků nechal na další výměnu. U sítě se rybičkou a lá Boris Becker vrhnul po míčku a poslal jej na druhou stranu. Almagro zahrál do autu a Štěpánek zase mohl "bláznit".

Dramatický sedmý game nakonec urval český hráč. V další hře si vybojoval mečbol, ale lob byl příliš nízký. Almagro ještě prodloužil svou víru, ale už byl v křeči a na víc se nezmohl.

"Chci poděkovat fanouškům, byli skvělí. Bez nich bychom to nedokázali. Doufám, že si to s námi užije celý národ," jásal po oslavných tanečcích Štěpánek.

"Není nic krásnějšího než tohle, nemohli jsme dokázat nic lepšího," doplnil Berdych. "Zařadit se mezi legendy je nepopsatelný popis. Ale není to vůbec jen o nás dvou, byl to týmový úspěch."

Počet vítězství v Davis Cupu

32 - USA
28 - Austrálie
9 - Francie, Velká Británie
7 - Švédsko
5 - Španělsko
3 - Německo (včetně SRN)
2 - Rusko, Česká republika (včetně Československa)
1 - JAR, Itálie, Chorvatsko, Srbsko

Posledních deset ročníků:
Francie 2002 - Rusko 2003 - Austrálie 2004 - Španělsko 2005 - Chorvatsko 2006 - Rusko 2007 - USA 2008 - Španělsko 2009 - Španělsko 2010 - Srbsko 2011 - Španělsko 2012 - Česká republika

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!