130 let
Karel Abraham.

Karel Abraham. | foto: ČTK

Aktualizováno

Fantazie: Abraham i přes pád dojel v Jerezu sedmý

Sport
  •   14:52aktualizováno  17:35
JEREZ/PRAHA - Nový stroj, ale starý dobrý Karel Abraham. Český benjamínek v MS silničních motocyklů v nejprestižnější kubatuře MotoGP již ve druhém podniku sezóny ukázal své kvality. Na mokré trati ve španělském Jerezu dojel i přes pád v polovině závodu na senzačním sedmém místě a vylepšil tak 13. pozici z úvodního podniku minulý víkend v Kataru.

Závod vyhrál obhájce titulu Jorge Lorenzo, na druhém místě dojel krajan Dani Pedrosa. Třetí skončil Američan Nicky Hayden. Český nováček a nejmladší jezdes seriálu MotoGP si za sedmé místo připsal dalších devět bodů do průběžné klasifikace šampionátu, kde momentálně figuruje na desáté pozici. "Jsem spokojený, ale mrzí mě, že jsem upadl. Mohl jsem totiž dojet i na pátém místě," litoval český jezdec.

Karel Abraham vyjel do závodu až ze 16. pozice, s čímž po kvalifikaci nebyl úplně spokojený. Již před závodem ve Španělsku si přál nejet sám tak, jako před týdnem v Kataru, ale bojovat v nějaké skupince s více závodníky. Kvůli tomu v týdnu posiloval ruce, aby zesílil a získal sebedůvěru při předjížděcích manévrech.

Po startu se propadnul za Tonyho Elíase, kterého jediného v kvalifikaci dokázal porazit. Jenže za Španělem český jezdec dlouho nezůstal a začal se prokousávat startovním polem vpřed. Stejně se vedlo na mokré trati v Jerezu i jeho týmovému parťákovi Valentinu Rossimu. Italská legenda se propracovala ze 12. pozice postupně až na třetí a ve 12. kole dokonce zaútočila na průběžně druhého Casey Stonera, vítěze kvalifikace .

Mokrá trať předznamenala pády
Jenže na vnější stopě mu ujelo zadní kolo a skončil v kačírku spolu s Australanem, kterého vzal při pádu s sebou. Zatímco pro Stonera závod skončil, Rossi se dokázal na trať vrátit a předvést druhou stíhací jízdu. "Všichni se snažili pomoct Valentinovi a nikdo nepomáhal Caseymu. To od těch lidí bylo naprosto neprofesionální," zlobil se šéf Stonerova týmu Livio Suppo. V té době se již pohyboval Abraham na senzačním devátém místě.

Jednadvacetiletý rodák z Brna se dotáhnul na sedmičlennou skupinku, ve které figurovali Aoyama, Hopkins, De Puniet, či Capirossi. S nimi všemi si Abraham poradil a když spadl na čele jedoucí Ital Simoncelli probojoval se až na skvělou sedmou pozici. O ni se pral s Japoncem Aoyamou.

V nájezdu do 16. kole jej Aoyama předjel a Abraham se rozhodl vzít si svou pozici zpět. Oba se navíc přibližovali šestému Colinu Edwardsovi. Jenže v pravotočivé zatáčce udělal český závodník chybu a při předjížděcím manévru upadnul. Stačil se však vrátit zpět do závodu a ukázal srdce bojovníka. Opět se dral vpřed.

A po pádech dalších závodníků nakonec i s pomlácenou motorkou mohl slavit celkové sedmé místo. Mimochodem - Aoyama, se kterým v polovině závodu sváděl vyrovnané souboje, skončil čtvrtý! Těsně za třetím Američanem Nicky Haydenem a pátým Valentinem Rossim. Ten i přes pád a poraněné zápěstí opět ukázal, jak velkým jezdcem je...

I díky gestu po závodě: do boxů se přišel omluvit Casey Stonerovi. Ten jeho omluvu přijal. Závod ovládlo španělské duo Jorge Lorenzo-Dani Pedrosa. Obhájce titulu si připsal první vítězství v sezóně a posunul se do čela průběžného pořadí. Další závod se jede až za čtyři týdny v portugalském Estorilu.

Výsledky Velké ceny Španělska silničních motocyklů

Do 125 ccm:
1. Terol (Šp./Aprilia) 44:50,646,
2. Folger (Něm./Aprilia) -17,446,
3. Zarco (Fr./Derbi) -23,955,
----
7. Kornfeil (ČR/Aprilia) -54,920.

Průběžné pořadí MS (po 2 ze 17 závodů):
1. Terol 50 b.,
2. Folger 31,
3. Cortese 30,
----
10. Kornfeil 9.

Moto2:
1. Iannone (It./Suter) 49:56,423,
2. Lüthi (Švýc./Suter) -7,850,
3. Corsi (It./Ioda) -12,625.

Průběžné pořadí MS (po 2 ze 17 závodů):
1. Iannone 45,
2. Bradl 36,
3. Lüthi 36,

MotoGP:
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 50:49,046,
2. Pedrosa (Šp./Honda) -19,339,
3. Hayden (USA/Ducati) -29,085,
4. H. Aojama (Jap./Honda) -29,551,
5. Rossi (It./Ducati) -1:02,227,
6. Barberá (Šp./Ducati) -1:08,440,
7. Abraham (ČR/Ducati) -1:14,120.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 18 závodů):
1. Lorenzo 45,
2. Pedrosa 36,
3. Stoner (Austr./Honda) 25,
4. Hayden 23,
5. Rossi 20,
6. H. Aojama 19,
...
10. Abraham 12.

Autor: Antonín Vavrda