Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Fantazie. Česká tenistka Siniaková na French Open vyřadila světovou jedničku

Sport

  15:55aktualizováno  18:51
paříž - Česká tenistka Kateřina Siniaková se postarala o prvotřídní senzaci. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku a vítězku posledních dvou grandslamů Japonku Naomi Ósakaovou a po výhře 6:4 a 6:2 postoupila poprvé v kariéře na grandslamu do osmifinále.

Kateřina Siniaková se raduje ze senzačního postupu. foto: ČTK/AP

Legendární Federer v Paříži už poráží syny bývalých soupeřů

V něm se utká s loňskou semifinalistkou Roland Garros Madison Keysovou z USA, která je nasazenou čtrnáctkou.

První hráčka deblového žebříčku Siniaková ukončila šestnáctizápasovou vítěznou sérii Ósakaové na grandslamech, na lednovém Australian Open Japonka na cestě za titulem porazila i Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou. 

V osmifinále French Open tak budou dvě české hráčky, už v pátek postoupila Markéta Vondroušová. Ta dnes nenastoupila ke druhému kolu čtyřhry, v které startovala se Slovenkou Magdalenou Rybárikovou.

Zoufalá Naomi Ósakaová kouká k nebesům.

Ósakaová měla na pařížské antuce velké problémy už v úvodních dvou kolech, ale dnes proti Siniakové začala solidně. Třiadvacetiletá česká tenistka však držela krok a v devátém gamu sebrala favoritce servis. 

Vzápětí při svém podání prohrávala 0:40, ale kritickou situaci zvládla, odvrátila i čtvrtý brejkbol a naopak sama proměnila druhý setbol.

Japonská hvězda prohrála v Paříži první set potřetí za sebou. Siniaková pokračovala ve vynikajícím výkonu se skvělým pohybem a obranou, ale také patřičnou mírou agresivity a světová jednička začala ztrácet půdu pod nohama. 

Čím dál více při pokusech o vítězné údery chybovala, zejména z bekhendu. Češka jí dvakrát vzala podání a odskočila na 5:2.

Jednadvacetiletá Ósakaová v minulých dnech předvedla zmrtvýchvstání proti Slovence Anně Karolíně Schmiedlové i Bělorusce Viktorii Azarenkové, ale tentokrát zápas nezvrátila. 

Siniaková zůstala koncentrovaná, při svém podání nepřipustila žádné komplikace a proměnila hned první mečbol.

Zklamaná Naomi Ósakaová.
Kateřina Siniaková se raduje ze senzačního postupu.

Aktuálně 42. hráčka singlového žebříčku se tak mohla radovat z premiérového vítězství nad úřadující světovou jedničkou. 

„Dochází mi to pomalinku. Ale určitě jsem nadšená, chodí mi spoustu zpráv. Je to neuvěřitelný pocit. Jsem šťastná, že jsem to dokázala. Dřív jsem jen mluvila o tom, že na to mám, teď se mi to povedlo. Je to moc krásné,“ rozplývala se.

Po vyřazení Ósakaové, která se ani na čtvrtý pokus v Paříži nedostala přes třetí kolo, zbyla v pavouku z šestice nejvýše nasazených tenistek jen obhájkyně titulu Simona Halepová z Rumunska. 

Šestka Petra Kvitová musela odstoupit kvůli zranění těsně před vstupem do turnaje, čtyřku Kiki Bertensovou zastavila nemoc a dvojka Karolína Plíšková i pětka Angelique Kerberová vypadly.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!