130 let

Ilustrační snímek | foto: Lidové noviny

Favority florbalového Czech Open jsou Josba a Dalen

Sport
  •   8:00
PRAHA - Finský klub Josba Joensuu a IBK Dalen ze Švédska jsou hlavními favority elitní kategorie mužů na mezinárodním florbalovém turnaji Fortuna Czech Open, který se hraje od čtvrtka do neděle v Praze. Do bojů o nejvyšší pozice budou chtít i švýcarské týmy v čele s Tigers Langnau a po tříleté pauze by se do semifinále rád dostal i některý český zástupce.


Naposledy se mezi nejlepší čtyři celky tradičně kvalitně obsazeného turnaje dostali florbalisté FBC Ostrava v roce 2004. Letošní ročník není při posunu na dřívější termín kvůli olympijským hrám v Pekingu tak silně obsazený jako v minulých letech. "Cílem Tatranu Střešovice je postup do semifinále. Věříme, že se tam každopádně nějaký český zástupce dostane," řekl prezident Střešovic i celého turnaje Martin Vaculík.


Mistrovský Tatran představí na turnaji i Švéda Johana von der Pahlena, který se po roční pauze vrací do týmu, další nové posily Matěje Jendrišáka z Třince a Lukáše Bruse z Brna. Nový trenér Karel Vancl má v kádru i zkušené navrátilce - brankáře Tomáše Kafku a obránce Miroslava Hanzlíka. S atraktivní krátkodobou posilou jde do turnaje tým SSK Future, který loni potrápil finské i švédské favority. Pražanům vypomůže Švéd Danne Bron-Sundbom, kapitán týmu Caperio Täby FC, hrajícího nejvyšší švédskou soutěž.


Úřadující vicemistr z Vítkovic má jako největší posilu reprezentanta
Daniela Foltu, který se vrátil ze švýcarského týmu Jona-Uznach Flames, další je navrátilec z Chodova Michal Hanic. FBC Ostrava má nového kouče Jana Holovku a v brance posilu ze Střešovic Jiřího Vochozku. S novými trenéry se představí i další kluby - Mladá Boleslav s Jiřím Stožickým a Havířov s Liborem Pacíkem. Z tuzemska jsou v elitě mužů také Bulldogs Brno a FBC Liberec. Na turnaji se představí i čeští krajánci. Semifinalista uplynulého ročníku švýcarské ligy Tigers Langnau má v kádru novou posilu Aleše Zálesného, který přišel z Grünenmattu. Hrající trenér Rychenbergu Winterthur Radim Cepek má v týmu Vojtěcha Skalíka, novou posilu zadních řad z Tatranu Střešovice Adama Štegla a pouze pro Czech Open posílil tým Martin Ostřanský z Alligator Malans. Za Grünenmatt budou hrát Radek Sikora a Tomáš Trnavský, za finský druholigový klub Adalens IF nastoupí Matěj Vacek a krátkodobě zapůjčený
Marek Dvořák z Chodova.


Josbu favorizuje na celkově vítězství sázková kancelář Fortuna (2,3:1), následují Dalen (2,5:1), Langnau a Tatran Střešovice (7,5:1). V elitní ženské kategorii obhajuje triumf z minulých dvou ročníků mistrovská Děkanka a je opět hlavním favoritem. Vítězky poprvé získají prémii 30 tisíc korun, v elitě mužů jsou prize money 100 tisíc korun. Program ČT4 Sport z turnaje odvysílá patnáct přenosů.

Autor: ČTK