Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fed Cup: Češky se radují z postupu

Sport

  18:30
BRNO - České tenistky porazily ve Fed Cupu Slovensko 3:2 a postoupily tak do baráže o Světovou skupinu. Rozhodující třetí bod získaly domácí hráčky až po náročné čtyřhře. V ní Nicole Vaidišová s Květou Peschkeovou zdolaly pár Dominika Cibulková, Janette Husárová.

Nicole Vaidišová foto: AFP

Český nehrající kapitán Petr Pála oproti předpokladům pozměnil sestavu. Místo původně nominované Ivety Benešové se po bok Peschkeové postavila singlová jednička Vaidišová, přestože ve své kariéře odehrála ve Fed Cupu jediný deblový zápas.

Pálovi se zpočátku jeho tah vyplácel. Český pár vstoupil do rozhodujícího utkání ve velkém stylu a úvodní set za 22 minut zcela ovládl. Domácí hráčky nabudila hned první hra, kdy začala fungovat kombinace tvrdého servisu Vaidišové a jisté ruky Peschkeové na síti. V následující hře se rozjeté Češky dočkaly brejku, který jim nabídla Husárová pokaženým volejem.

Vzápětí sice získaly Slovenky podání Peschkeové, ale domácí sestavě to pohodu nevzalo. Zvlášť když v další hře Češky znovu využily brejkbol, na čemž měla největší zásluha dvaatřicetiletá Peschkeová. Zkušená deblistka potvrzovala, že jí deváté místo v deblovém žebříčku patří právem; vynikala skvělou hrou na síti a ohromným přehledem a naprosto zastínila chybující Husárovou.

Peschkeová brzy strhla výborným výkonem i Vaidišovou a Češky s jistotou získaly úvodní dějství 6:1. První krize postihla Peschkeovou až za stavu 1:2 v druhém setu. Při svém podání zkazila dva míčky po sobě, ovšem ztrátu servisu napravila hned v dalším gamu, kdy třemi skvělými zásahy na síti snížila na 2:3.

Český pár přesto postupně opouštěla jistota z úvodu utkání, což dokumentovala Vaidišová, která ztratila následující servis po dvojchybě. Do tempa se zato dostala Cibulková, Slovenkám stouplo sebevědomí a v druhém setu už rozhozeným soupeřkám nepovolily ani game. Hostujícím hráčkám vydržela pohoda do třetí hry rozhodující sady. Husárová si při svém podání vybrala slabší chvilku a Peschkeová toho na síti využila. Získaný brejk však Češky nepotvrdily, Peschkeová neuhrála při
vlastním servisu ani jeden míč a začínalo se znovu. Zbytek dramatického zápasu nabídl přehlídku ztracených podání. Jako první se mohly přiblížit výhře Slovenky, ale v šestém gamu promarnily čtyři brejkboly. Vzápětí dostaly stejnou šanci české tenistky a napočtvrté ji zužitkovaly. Jenže Peschkeová znovu neudržela servis a Slovenky srovnaly na 4:4.

Rozhodnutí tak přinesly až dva následující gamy: Peschkeová při brejkbolu zariskovala return a donutila Cibulkovou k chybě. Vaidišová pak zvládla složitou situaci, pomohla si skvělým servisem a poslala Češky do baráže o elitní skupinu. Slovenkám odveta za loňskou porážku 0:5 v Bratislavě nevyšla.

Autoři: ,