130 let

Nicole Vaidišová vyrovnala fedcupové utkání se Slovenskem. | foto: ČTK

Fed Cup: Vaidišová dorovnala

Sport
  •   17:35
BRNO - První den fedcupového utkání Česko - Slovensko skončil nerozhodně 1:1. Česká jednička Nicole Vaidišová zařídila Česku bod výhrou nad Magdalénou Rybárikovou, tu porazila 7:5 a 6:4. Slovensku bod připsala Dominika Cibulková po výhře nad Petrou Cetkovskou 7:5, 6:3.

Česká hráčka se nečekaně trápila a nakonec proměnila až šestý mečbol. Vaidišová nastupovala po porážce Cetkovské pod tlakem, ale vstup do utkání jí ulehčila sama soupeřka. V třetí hře nabídla české jedničce dva brejkboly, a protože se hned při odvracení prvního z nich dopustila dvojchyby, Vaidišová se ujala vedení 2:1.

Domácí tenistka těžila hlavně z přesného a tvrdého servisu, jímž si připravovala prostor pro vítězné míče. Také devatenáctileté Slovence se ovšem dařilo podání, a tak byli diváci svědkem daleko rychlejších a kratších výměn než v úvodní dvouhře fedcupového zápasu.

Obě hráčky si s přehledem držely vlastní servis až do stavu 5:4, kdy si Rybáriková sérií povedených forhendů vypracovala úvodní dva brejkboly. Vaidišová ještě stihla situaci zachránit, sama se dostala k setbolu, o který ovšem přišla vlastní dvojchybou, a třetí brejkbol už vzápětí neodvrátila.

Pohyblivá Slovenka vycítila šanci, naopak Vaidišová se nedostala zpět do svého rytmu ani při následném brejku za stavu 5:5. Pravé trápení proti 207. hráčce světového žebříčku potkalo českou jedničku až při dalším gamu. Zbytečnými nevynucenými chybami pustila v dlouhé dvanácté hře Rybárikovou k dalším dvěma brejkbolovým šancím, sama nedokázala zužitkovat tři setboly. Uspěla až s velkým štěstím při tom čtvrtém, když instinktivně nastavila raketu na síti.

Vaidišová se po zisku setu uklidnila a vrátila se k tenisu, který produkovala v úvodu duelu. Během chvíle se zásluhou zpřesněných úderů a neomylného podání propracovala k náskoku 4:0 a zdálo se, že druhou dvouhru během chvíle ukončí.
Jenže za stavu 5:2 česká jednička opět znervózněla a začala kazit. V osmé hře si připravila celkem pět mečbolů, ale zápas se jí stále nedařilo ukončit. Nakonec ji bojovná Slovenku o servis připravila a snížila na rozdíl jednoho gamu. Vaidišová však v následné pauze zmobilizovala psychické síly a šestým mečbolem srovnala stav fedcupového utkání na 1:1.

Cetkovská podlehla Cibulkové
Petra Cetkovská podlehla jedničce hostujícího týmu Dominice Cibulkové 5:7 a 3:6. Dvaadvacetiletá Češka doplatila na ztrátu vedení 5:2 v prvním setu a svoji singlovou premiéru v soutěži nezvládla, přestože soupeřka dohrávala s poraněnou rukou.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz