Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Federer a Grand Slam? Letos ne

Sport

  8:22
PAŘÍŽ - Jeden z největších zápasů historie tenisu, nazývaný „finále snů“, škrtl naději na další mimořádnou chvíli. Roger Federer ani letos nedobude vzývaný Grand Slam.

Rafael Nadal porazil Federera a vyhrál French Open foto: AFP

O tom, že Švýcar nevyhraje všechny čtyři velké turnaje v jednom roce, rozhodlo včerejší finále French Open. Souboj světové jedničky a dvojky v Paříži ovládl po setech 6:3, 4:6, 6:3 a 6:4 španělský antukový král Rafael Nadal.

Ten na Roland Garros nikdy nepoznal porážku, v jednadvaceti letech převzal Pohár mušketýrů potřetí v řadě. Sérií tří triumfů za sebou srovnal rekord Švéda Borga, jenž stejnou šňůru ve Francii ukončil v roce 1980. „Je mi Rogera líto. Je to skvělý člověk a velký šampion. Ale jsem šťastný, že jsem tu znovu vyhrál,“ prohlásil Nadal.

Pětadvacetiletý Federer hrál osmé grandslamové finále za sebou, což je rekord. Po výhře na loňském Wimbledonu i US Open a letošním Australian Open znovu podlehl Nadalovi v pařížském finále. „Je to smůla. Ale blíž vítězství jsem byl asi loni. Tentokrát jsem pořád jenom něco doháněl a to není nikdy snadné,“ uvedl Federer.

Zatím se nepřipojí ke dvěma legendárním mužům, kteří Grand Slam drží - Američanu Donu Budgeovi (1938) a Australanu Rodu Laverovi (1962 a 1969). Přitom letos mohl přijít Švýcarův čas, těsně před French Open Nadala vůbec poprvé na antuce porazil ve finále v Hamburku. Kdyby zvítězil i včera, mnozí by ho už považovali za nejlepšího hráče historie.

„Jsem smutný a zklamaný. Promarnil jsem obrovskou šanci. Ale nebylo to naposledy, co jsem tu hrál, příští rok udělám všechno pro to, abych uspěl,“ slíbil Federer.

Nadalovi sebral jen jediný set, první, který svalnatý mladík na letošním turnaji ztratil. Jeho soupeř si zkomplikoval situaci hned v první sadě, kdy promarnil deset brejkbolů. V závěru už Federer působil bezradně a odevzdaně a Nadal po třech hodinách a deseti minutách hry proměnil svůj první mečbol. „Rafaelovi moc gratuluju. Tři vítězství v řadě jsou neuvěřitelná,“ vzkázal potom soupeři Federer.

Autor: