Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Federer je opět ve finále. Tam vyzve Murrayho

Sport

  16:33aktualizováno  19:55
LONDÝN - Souboj tenisových titánů v semifinále Wimbledonu vyhrál šestinásobný vítěz londýnského grandslamu Roger Federer. Nad obhájcem titulu Novakem Djokovičem zvítězil 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 a v nedělním finále ho čeká zápas s domácí nadějí Andym Murraym. Ten se v All England Clubu může stát prvním britským vítězem od triumfu Freda Perryho v roce 1936.

Roger Federer (vlevo) a Novak Djokovič foto: Reuters

Murray v druhém semifinále porazil Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3, 6:4, 3:6 a 7:5. V grandslamovém finále je svěřenec trenéra Ivana Lendla počtvrté, ani jednou ale zatím neuspěl. Potřetí bude o titul hrát s Federerem.

Do finále Wimbledonu Murray postoupil poprvé, v předchozích letech třikrát skončil v semifinále. Už jeho finálová účast je pro britský tenis milníkem, naposledy jí dosáhl Bunny Austin v roce 1938.

Z tenisového Wimbledonu

Pokud v neděli zvítězí Federer a získá už sedmou wimbledonskou trofej, vystřídá Djokoviče v čele světového žebříčku. Tam by se švýcarský tenista vrátil po dvou letech.

Držitel 16 grandslamových titulů Federer se do finále nejslavnějšího turnaje probojoval už poosmé. "Jsem nadšený a strašně šťastný. Předvedli jsme oba fantastický tenis a moc si to užili," prohlásil Federer, který má šanci vyhrát Wimbledon po třech letech. Na další grandslamový titul čeká od předloňského Australian Open, kde ve finále porazil právě Murrayho.

Útočí na Samprasův rekord

Federer zdolal srbského rivala a lídra žebříčku poprvé po třech předchozích prohrách ve vzájemných duelech. Celkově nad ním vede po dnešku 15:12, na trávě se utkali poprvé. "Hrál dobře, to se musí uznat, zvlášť v důležitých momentech. A já nepředvedl své maximum, měl jsem ve hře moc výkyvů. Navíc tráva více svědčí Federerovi," přiznal Djokovič.

Každý set rozhodl vždy jediný brejk. V úvodní sadě se podařil Federerovi, v druhém setu Djokovičovi a v třetím opět rodákovi z Basileje. Djokovič totiž při vlastním podání za stavu 4:5 dlouhým úderem nabídl soupeři dva setboly, což bylo klíčové.

Federer druhý setbol po dlouhé výměně využil a díky podání měl vždy nad srbskou jedničkou mírně navrch. Když prolomil jeho servis i v úvodu čtvrté sady a vyhrál pátý game v řadě, ujal se vedení 3:0 a set ani zápas už nepustil.

Třicetiletý Federer byl ve finále Wimbledonu pokaždé od roku 2003 do 2009. Jen před čtyřmi lety titul nezískal, v posledních dvou sezonách vypadl vždy ve čtvrtfinále. Pokud vyhraje sedmou trofej, vyrovná wimbledonský rekord Peta Samprase. Navíc by mohl stejně jako americká legenda vést světový žebříček už 286. týden.

"Mám před sebou velké výzvy, vyrovnat rekord, být světovou jedničkou. Jsem pod tlakem, ale to mám rád," dodal Federer. Djokovič marné snažení o postup přes švýcarskou legendu završil při mečbolu forhendem do sítě.

Autoři: ,