Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Federer si na Turnaji mistrů zahraje o rekordní šestý titul

Sport

  16:43
LONDÝN - Švýcarský tenista Roger Federer si na Turnaji mistrů v Londýně zahraje o rekordní šestý titul. V semifinále čtvrtý hráč světa porazil Španěla Davida Ferrera 7:5, 6:3 a jeho soupeřem v nedělním finále bude Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který večer zdolal českého hráče Tomáše Berdycha 6:3 a 7:5.

Roger Federer se raduje z postupu foto: Reuters

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz potvrdil, že se mu proti Ferrerovi daří. Se španělským soupeřem vyhrál i dvanáctý ze vzájemných zápasů, ve kterých mu navíc dovolil uhrát pouhé tři sety.

Federer do svého 100. finále na okruhu ATP postoupil za hodinu a 26 minut a výhrou nad Ferrerem si také zajistil posun na třetí místo v žebříčku. Také si připsal 806. vítězství v kariéře a v historické tabulce se na šestém místě vyrovnal Stefanu Edbergovi. "Stefan byl můj idol, takže vyrovnat se mu je příjemné," řekl Federer. "Moc to sice neznamená, ale vždycky je pěkné vyrovnat se hrdinovi z dětství," přidal.

Federer postoupil do finále Turnaje mistrů posedmé, což se vedle něj povedlo už jen Ivanu Lendlovi (devět účastí) a Borisi Beckerovi (osm). V případě nedělního vítězství navíc může třicetiletý Švýcar získat rekordní šestý titul na závěrečném podniku sezony. Zatím se o první místo v počtu triumfů z Turnaje mistrů dělí s Lendlem a Petem Samprasem. "Vždycky potěší, když dosáhnu na nějakou metu nebo rekord. Je to důkaz, že jsem velmi dlouho hrál na nejvyšší úrovni," uvedl Federer.

Autor: