Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Federer si zahraje o jubilejní 20. triumf z grandslamu. Korejec Čong zápas vzdal

Sport

  11:00
MELBOURNE - Švýcarský tenista Roger Federer si na Australian Open po skreči Korejce Čong Hjona zahraje 30. grandslamové finále v kariéře, v němž ho čeká Chorvat Marin Čilič.

Roger Federer si zahraje o svůj sedmý titul na Australian Open. foto: ČTK/AP

GLOSA: Konečně ‚plnohodnotná královna‘. Na trůn usedne vítězka Australian Open

Pokud druhý hráč světového žebříčku ve finále uspěje, získá v Melbourne šestý titul a rozšíří svoji rekordní sbírku rofejí z turnajů velké čtyřky na dvacet. Čong Hjon zápas za stavu 1:6, 2:5 vzdal kvůli problémům s puchýři na noze.

Šestatřicetiletý Federer vzal hned v úvodním gamu o 15 let mladšímu soupeři servis, což se mu do předčasného ukončení zápasu podařilo ještě třikrát. 

Sám naopak čelil jedinému brejkbolu, který hned ve druhé hře úvodního setu odvrátil. V Melbourne dosud neztratil ani set.

První Korejec v semifinále některého z grandslamů měl od začátku druhé sady viditelné problémy s pohybem. 

Švýcar Roger Federer slaví postup do semifinále Australian Open 2018.
Roger Federer po výhře ve čtvrtfinále Australian Open nad Tomášem Berdychem.

V jejím průběhu si kvůli puchýřům na noze vyžádal lékařské ošetření, a i když další game získal, hned v tom následujícím premiérový vzájemný duel se švýcarskou legendou po 63 minutách vzdal.

„V prvním setu jsem nic zvláštního nezaznamenal, ale ve druhém jsem si všiml, že je můj soupeř pomalejší,“ řekl v rozhovoru na kurtu Federer. 

„Puchýře jsou velmi bolestivé, lepší je skončit. Zaslouží si (Čong Hjon) ocenění, že mi přesto nedal nic zadarmo,“ dodal.

Se světovou šestkou Čiličem má Federer bilanci 8:1, zdolal jej mimo jiné i v loňském finále Wimbledonu. Čiliče čeká třetí grandslamové finále v kariéře, to první na US Open v roce 2014 vyhrál.

Autor: