Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Federer musel na operaci kvůli dětem. Koleno si poranil při napouštění vany

US Open

  9:00
MIAMI - Švýcarský tenista Roger Federer prozradil, že první zranění v kariéře, kvůli kterému musel na operaci, si po Australian Open způsobil při plnění otcovských povinností. Před nadcházejícím duelem s Juanem Martínem Del Potrem ve 2. kole turnaje v Miami, uvedl, že se zranil v koupelně, když napouštěl svým dcerám vanu.

Roger Federer na tiskovce před turnajem v Miami. foto: ČTK

Čtyřiatřicetiletý Federer se prý v koupelně jen otočil a uslyšel v koleni lupnutí. „Byl to úplně jednoduchý pohyb, jaký jsem v životě nejspíš udělal už milionkrát. Ani jsem o tom moc nepřemýšlel,“ řekl sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Tomu se přitom až dosud vážné zdravotní problémy vyhýbaly. Koleno brzy oteklo a o několik dní později se podrobil artroskopickému zákroku poškozeného menisku.

Původně plánoval, že se po operaci, kterou podstoupil 3. února, vrátí na okruh ATP až v dubnu v Monte Carlu. Hladký průběh rehabilitace ho ale přesvědčil, aby hrál už v Miami, kde se představí pošestnácté v kariéře.

Roger Federer na tiskovce před turnajem v Miami.

„Očekávání jsou hodně malá, což je příjemná změna. Jen zjistím, jak na tom jsem,“ uvedl s tím, že 12 dní po operaci chodil o berlích. Nyní už ale otec dvou dvojčat (dcery a synové) devět dní bez omezení trénuje.

Testovací zápas Švýcar absolvuje proti svému dávnému rivalovi Del Potrovi, který se rovněž vrací po zranění. Na rozdíl od Federera ale kariéru šampiona US Open z roku 2009 poznamenala série operací zápěstí.

„Jeho zranění bylo mnohem, mnohem horší. Proto jsem opravdu rád, že se dokázal vrátit na okruh,“ řekl na adresu argentinského tenisty, který se po jedenáctiměsíční pauze představil už v únoru. Poslední z dvaceti vzájemných zápasů absolvovali před dvěma a půl lety.

Autor: