130 let

Argentinský tenista David Nalbandian | foto: AFP

Federer udolán, Turnaj mistrů vyhrál Nalbandian

Sport
  •   14:33
ŠANGHAJ - Argentinský tenista David Nalbandian zvítězil na Turnaji mistrů. Ve finále porazil takřka nepřemožitelnou světovou jedničku Rogera Federera, který mohl získat třetí vítězství na Turnaji mistrů v řadě.

V dnešním finále v Šanghaji porazil po velké bitvě prvního hráče světa Rogera Federera v pěti setech.  Švýcarovi tak oplatil porážku z úvodního utkání v základní
skupině a připravil ho o možnost vyhrát závěrečný podnik sezony potřetí za sebou, což se v minulosti povedlo jen Ivanu Lendlovi a Iliemu Nastasemu.

Zároveň přerušil jeho rekordní sérii 24 finálových vítězství. Federer v sobotním semifinále deklasoval dvakrát 6:0 Gastona Gaudia, ale s dalším Argentincem dnes svedl vyčerpávající souboj.

Úvodní dva sety získal ve zkrácených hrách, ale Nalbandian kontroval a po výhrách 6:2 a 6:1 vyrovnal. V rozhodující páté sadě vedl třiadvacetiletý Jihoameričan už 4:0, ale o rok starší Federer dokázal navzdory problémům se zraněným kotníkem vyrovnat a dotáhl set do tie-breaku.

V něm už triumfoval soupeř.

Nalbandian, jenž před dnešním finále vyhrál jen tři turnajové tituly oproti Federerovým třiatřiceti, si udržel kladnou bilanci ve vzájemných zápasech, čímž se mnoho hráčů pochlubit nemůže. V předchozích čtyřech duelech sice Švýcarovi podlehl, ale předtím ho pětkrát porazil a dnes přidal šestý úspěch.

Federer utrpěl za závěr sezony teprve čtvrtou letošní porážku a zůstal jen krok od vyrovnání rekordu Johna McEnroea, který v roce 1984 vyhrál za rok 82 utkání.

Přemožitele našel poprvé po 35 zápasech. Porážkou navíc přišel o možnost vydělat letos přes 6,8 milionu dolarů, čímž by překonal finanční maximum Peta Samprase z
roku 1997.

Výsledek - finále:
Nalbandian (8-Arg.) - Federer (1-Švýc.) 6:7 (4:7), 6:7 (11:13), 6:2, 6:1, 7:6 (7:4).

Autor: