Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Federer v Melbourne vyřadil krajana a zahraje si o finále s Djokovičem

Australian Open

  10:32
MELBOURNE - Švýcar Roger Federer postoupil do semifinále grandslamového Australian Open a dvě výhry ho dělí od obhajoby titulu. Druhý nasazený ve čtvrtfinále zdolal svého krajana Stanislase Wawrinku 6:1 a dvakrát 6:3. V semifinále si zahraje s Novakem Djokovičem, který vyřadil Tomáše Berdycha.

Roger Federer vyhrál zápas s krajanem Stanislasem Wawrinkou foto: Reuters

Wawrinka, jenž jako jediný na turnaji dosud neztratil ani set, nenašel na svého krajana žádnou zbraň. Federer jej smetl útočnou hrou a vyvaroval se lehkých chyb, které ho provázely v předchozích kolech. Nyní si zahraje již osmé semifinále Australian Open za sebou. "Vypadá to, že jsem zvolil ten správný plán. Při tolika vítězstvích za poslední čtyři nebo pět měsíců to nebylo tak těžké," usmíval se Federer, jenž neopomněl poděkovat kouči Paulu Annaconemu, se kterým spolupracuje od loňského července.
Stanislas Wawrinka

Mezi nejlepší čtyřku postoupila i nejvýše nasazená Caroline Wozniacká z Dánska. Vítezstvím nad Franceskou Schiavoneovou z Itálie 3:6, 6:3 a 6:3 si navíc udržela pozici světové jedničky i po prvním grandslamovém turnaji roku. Bojovná Italka odvrátila v rozhodující sadě tři mečboly, podobné rekordně dlouhé drama, jaké sehrála ve 4. kole s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou, však její soupeřka odmítla.

Peschkeová je ve semifinále čtyřhry

Wozniacká se v semifinále střetne s Číňankou Li Na, která si poradila po setech 6:2 a 6:4 s Němkou Andreou Petkovicovou.

Kvitová bude hrát na centrkurtu

Tenistka Petra Kvitová, která zůstává po vyřazení Tomáše Berdycha jedinou českou zástupkyní ve dvouhrách na Australian Open, bude hrát o postup do semifinále v aréně Roda Lavera. Její zápas proti druhé nasazené Věře Zvonarevové zahájí v jednu hodinu v noci celý středeční program.

Osmadvacetiletá Číňanka tak zopakovala v Melbourne svůj loňský výsledek a nyní bude bojovat o premiérové grandslamové finále.

Český tenis už zástupce v semifinále v Melbourne má. Deblistka Květa Peschkeová uspěla spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou a jako druhý nasazený pár zdolaly v čtvrtfinále Američanky Bethanii Mattekovou-Sandsovou a Meghann Shaughnessyovou, turnajové devítky ve dvou setech 6:3 a 6:3.

Výsledky Australian Open

Muži,dvouhra - čtvrtfinále: Djokovič (3-Srb.) - BERDYCH (6) 6:1, 7:6 (7:5), 6:1, Federer (2-Švýc.) - Wawrinka (9-Švýc.) 6:1, 6:3, 6:3. Čtyřhra - čtvrtfinále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Melzer, Petzschner (6-Rak./Něm.) 6:3, 7:6 (9:7), Butorac, Rojer (USA/Niz. Ant.) - Kubot, Marach (4-Pol./Rak.) 6:3, 6:4.

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále: Wozniacká (1-Dán.) - Schiavoneová (6-It.) 3:6, 6:3, 6:3, Li Na (9-Čína) - Petkovicová (30-Něm.) 6:2, 6:4. Čtyřhra - čtvrtfinále: PESCHKEOVÁ, Srebotniková (2-ČR/Slovn.) - Matteková-Sandsová, Shaughnessyová (9-USA) 6:3, 6:3, Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) - UHLÍŘOVÁ, Grandinová (ČR/JAR) 6:0, 6:3, Azarenková, Kirilenková (12-Běl./Rus.) - Chuang Chia-jung, Hsieh Su-wei (Tchaj-wan) 5:7, 6:3, 6:2,

Smíšená čtyřhra - 2. kolo: Chuang Chia-jung, Norman (Tchaj-wan/Belg.) - ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ, Marach (8-ČR/Rak.) 6:4, 6:4, Huberová, Petrovová (3-USA/Rus.) - Blacková, Rodionovová (5-Zimb./Austr.) 6:1, 6:4.

Junioři, dvouhra - 2. kolo: VESELÝ (1) - Novak (Rak.) 6:2, 6:4. Čtyřhra - 2. kolo: Horanský, VESELÝ (2-SR/ČR) - Kao Sin, Kim Če-hwan (Čína/Korea) 6:4, 6:2, Thiem, Wunner (6-Rak./Něm.) - Pavlásek, VRŇÁK 6:0, 6:4.

Juniorky, dvouhra - 2. kolo: Koviničová (11-Č.Hora) - ALLERTOVÁ 6:1, 2:6, 6:2. Čtyřhra - 1. kolo: ALLERTOVÁ, FABÍKOVÁ - Mutagučiová, Ninomijaová (Jap.) 3:6, 6:2, 10:8, 2. kolo: ALLERTOVÁ, FABLÍKOVÁ - Bouchardová, Puigová (2-Kan./Portor.) 6:0, 6:3.

Autor: