130 let

Roger Federer končit nehodlá, spíše naopak. | foto: Reuters

Federer vyhlíží návrat na kurty: Ve snový konec nevěřím. Doufám v dobrý rok 2021, pak se uvidí

Sport
  •   5:00
Praha/Basilej - Letošní sezonu předčasně ukončil, do té příští se však vrhne plný sil. Roger Federer ani zdaleka neplánuje pověsit své tenisky na hřebík, spíše naopak. „Pracuji na rehabilitaci. Mým cílem je být stoprocentně zdráv do prosince nebo ledna, abych mohl hrát celý rok 2021,“ vyhlíží legendární Švýcar další sezonu na okruhu.

Hvězdný tenista Roger Federer údajně nevěří na konec v nejlepším. Kdyby tomu tak ostatně bylo, prý by kariéru ukončil už před třemi lety. „Kdybych chtěl snový konec, odešel bych poté, co jsem v roce 2017 porazil Nadala v pěti setech na Australian Open,“ prohlásil legendární Švýcar a doplnil: „Stejně tak bych neskončil, ani kdybych loni porazil Djokoviče ve Wimbledonu.“

Švýcarský tenista po prohraném finále s Djokovičem.

„Letos mi bude 39 let, příští rok 40. Je šílené, když přemýšlím nad tím, že jsem na okruhu už více než 23 let. Všechno je tak rychlé. Zdá se mi, jako bych byl před pěti roky juniorem,“ poukázal rodák z Basileje na fakt, že se na okruhu ATP pohybuje už třiadvacátým rokem.

Podle slov samotného Federera mu kondiční trenér Pierre Paganini naplánoval tréninkový blok na dvacet týdnů. Na otázku, zda je ochoten jej podstoupit, odpověděl jednoznačné ano. „Chtěl bych zjistit, co dalšího ve mně je. Doufám v dobrý rok 2021, pak se uvidí,“ naznačil, že nevylučuje ani pokračování po čtyřicítce.

Roger Federer po vítězství nad Tennys Sandgrenem, proti kterému odvrátil sedm...
Roger Federer proti Novaku Djokovičovi.

Ani jeho dlouhodobý trenér Severin Lüthi neočekává, že by se měl dvacetinásobný grandslamový vítěz ubírat do tenisového důchodu. „Roger stále miluje život na okruhu. Nikdy jsem ho neslyšel mluvit o konci či únavě z cestování,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý rodák z Bernu pro švýcarský časopis Smash.

„Vzhledem k tomu, že miluje tenis a čas, který tráví se svými přáteli na okruhu, si nemyslím, že uvažuje o odchodu do důchodu,“ dodal Lüthi a nastínil tak možnou budoucnost tenisové legendy.

Autor: Dominik Reiniš