Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Federer vyšoupne Berdycha z TOP 10, Plíšková bude číslem 3, Šafářová dvojkou

Sport

  18:28
PRAHA - Velkých změn se dočkají tenisové žebříčky ve svém novém pondělním vydání. Mohou za to poslední dva týdny na Australian Open, kde se děly pořádné zajímavé věci.

„Jestřábí oko“ právě potvrdilo triumf Rogera Federera na letošním Australian Open. foto: ČTK/AP

Na letošním prvním grandslamovém turnaji sezony se fanoušci tenisu rozhodně nenudili. A pořádně divoké a nečekané výsledky zamíchaly i všemi žebříčky, tedy ve dvouhrách mužů a žen a také v deblech.

„Jestřábí oko“ právě potvrdilo triumf Rogera Federera na letošním Australian...
Americké sestry s trofejemi.

Jen pro zajímavost: loňské tituly nedokázal obhájit v hlavních pavoucích nikdo, z finalistů roku 2016 to pak dotáhla nejdále letos slavící Serena Williamsová, nikdo další se neprobil ani do semifinále.

Tak psal znovuzrozený Federer v epické bitvě s Nadalem tenisovou historii

Mezi muži bude i nadále vládnout dvojice Andy Murray a Novak Djokovič. Oba sice přijdou o velkou porci bodů (Brit o 1020, Srb o 1955), díky obrovskému náskoku je tak co se týče postavení v žebříčku nemusí mrzet ani vypadnutí v osmifinále, respektive ve druhém kole Australian Open.

Na třetím místě vystřídá Kanaďana Miloše Raoniče švýcarský semifinalista Stan Wawrinka, poražený finalista Rafael Nadal poskočí z devátého na šesté místo. Vítěz Australian Open Roger Federer se pak ze sedmnácté pozice vrátí do elitní desítky, ze které tak vystrnadí mimo jiné i svého soupeře ze 3. kola turnaje Tomáše Berdycha.

Sesterské finále ovládla Serena, 23. grandslamem překonala Grafovou

Mezi ženami se na trůn vrátí americká legenda Serena Williamsová, která po výhře nad sestrou Venus v sobotu vybojovala 23. grandslamový titul kariéry (ve dvouhře). Němka Angelique Kerberová spadne na místo druhé, hned za ní se pak vyšvihne česká jednička Karolína Plíšková.

Pro rodačku z Loun půjde o dosavadní kariérní maximum. S ohledem na formu vlastní i Němky to ale nemusí být v dalších týdnech pro Plíškovou konečná. Sama se ale musí mít na pozoru i před soupeřkami, až do sedmého místa je ženský žebříček nesmírně vyrovnaný.

Venus Williamsová si polepší o šest míst na 11. příčku, o patnáct pozic na 20. se posune její krajanka Coco Vandewegheová. Největší skok ale předvede čtvrtá do party semifinalistek - Chorvatka Mirjana Lučičová-Baroniová, která vyskočí ze 79. místo na 29. Pro obě hráčky půjde o kariérní maxima.

VIDEO: Juniorka pinkla míček k podavači, rozhodčí ji nesmyslně diskvalifikoval

Změn dozná i žebříček mužské čtyřhry, kde se na páté, konkrétné šesté místo posune vítězná dvojice - Fin Henri Kontinen a Australan John Peers. Smutní musí být slavná americká dvojčata Bryanové. Finalisté turnaje by se v případě triumfu posunuli na druhé místo žebříčku, před Francouze Pierreh-Huguese Herberta a těsně za jeho parťáka Nicolase Mahuta.

Příjemně se bude českým fanouškům dívat vedle žebříčku ženské dvouhry také na ten deblový. Díky druhého australskému titulu se posune za vedoucí spoluhráčku, Američanku Bethanie Mattekovou-Sandsovou, brněnská rodačka Lucie Šafářová. Pro tu je druhá příčka deblového ratingu nejlepším postavením v kariéře, dosud byla nejvýše na čtvrtém místě.

Svoje maximum v deblu si vylepší taktéž Barbora Strýcová, která se posune na dvanáctou pozici, k čemuž ji stačila obhajoba bodů z loňského turnaje. Karolína Plíšková se propadne na patnáctou pozici, Lucie Hradecká o sedm míst na osmnáctou.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...