Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Fenomén Bolt na golfu ve Slavkově. Přiletěl z finále LM

Sport

  14:40
SLAVKOV U BRNA - Usain Bolt přiletěl popáté do České republiky. Fenomenální jamajský sprinter, který bude hlavní hvězdou úterního ostravského mítinku Zlatá tretra, zahájil ve Slavkově u Brna golfový turnaj osobností. Když Bolt přišel na odpaliště k první jamce, sundal si bílou čepici a sluneční brýle a zahleděl se do dálky. Pak si olízl prst a zkoušel, jak fouká vítr.

Usain Bolt při golfu ve Slavkově u Brna. foto: ČTK

První rána se mu moc nepovedla, při druhé dokonce promáchl a způsobil pozdvižení zejména v řadách svého týmu. Třetí odpal se mu už podařil. Byl to opět ten samý Bolt jako v minulých letech. Usměvavý, pro každou legraci. Když dostal jako dárek tenisovou tašku s raketami, hned ji otevřel a vyzkoušel si postoj na příjmu. A naznačil i podání. "Dobře to držíš levačkou," rýpl si bývalý tenista Ivan Lendl.

Bolt se jen pousmál. "To jste si asi spletli sport, hrál jsem to jednou a sotva jsem dostal míč přes síť. Je to na mě moc složité," uvedl. Doma má také nevyužitou hokejku od Jaromíra Jágra, kterou dostal loni na Zlaté tretře, kde v úterý poběží závod na 100 metrů. "Hokej opravdu hrát nebudu," řekl milovník sluníčka a teplého počasí. Ve Slavkově se sešly legendy světového sportu.

Vedle Bolta stáli Jágr a Lendl, slavnostního zahájení se zúčastnil světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, exhibiční odpal předvedl i Tomáš Berdych a golf si neodpustil ani světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle. "Když se podívám doprava a doleva, tak nevím, co tady dělám," prohlásil dobře naložený Jágr. "Já jsem tady ale nejmladší," uvedl s úsměvem čtyřiadvacetiletý Bolt.

Usain Bolt při golfu ve Slavkově u Brna.

"Pro mě je to čest být mezi takovými legendami z jiných sportů," upozornil na to, že se také chce jednou stát legendou. "Takže to pro mě je motivace a chci pokračovat v tom, co dělám," prohlásil vážně. Když vzal do ruky golfovou hůl, stal se terčem vtipů svých tréninkových parťáků. "Hlavně pořádně pokrč kolena," křičeli na něj zpovzdálí. Bolt se jen otočil. "Klídek, pánové," prohlásil. Těžko se mu pak vysvětloval golfový promach.

"Chlapi, co jste blbli, byl jsem z vás strašně nervózní," řekl jim s úsměvem. Potom Bolt ještě využil volné chvilky a asi dvacet minut odpaloval. "Kdybych začal trénovat, podám si třeba i Tigera Woodse," žertoval. Do České republiky přiletěl z Londýna, kde v sobotu večer sledoval svůj oblíbený tým ve finále Ligy mistrů. Z porážky Manchesteru United ale velkou radost neměl. "Ale Barcelona je letos nejlepší, má Messiho," uznal.

FC Barcelona  - Manchester United (Usain Bolt).

Ze Slavkova se přesune letecky do Ostravy, kde ho čeká v pondělí tisková konference a úterní závod. Ve středu dopoledne přijede do Prahy, kde má v odpoledních hodinách sponzorské povinnosti. Lendl si přítomnost Bolta, s nímž se setkal poprvé v životě, užil. "Je vtipný a hlavně se těším na to, co předvede v úterý," řekl slavný tenista.

Sám má s atletikou jedinou zkušenost. Když ve svých jednatřiceti letech viděl se svým kamarádem na vlastní oči atletku, která zaběhla osmistovkou pod dvě minuty, usmyslel si, že to zvládne taky. Prý se mu to povedlo. "Ale bolelo to strašně. Už bych to nikdy neudělal," řekl s úsměvem. "Na atletiku se radši dívám v televizi," dodal Lendl.

Autor: