Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fenomén Koller. Co ještě vydrží?

Sport

  7:30
BRUSEL/PRAHA - Je to unikát. „Kolos český“, div fotbalového světa. Útočníka Jana Kollera nelze nahradit. Ukázal to i středečním gólem, jímž načal vítězství 2:0 v Belgii. Vymanil se z kravaty obránce van Buytena a nataženou nohou posunul míč do sítě. Gól měl číslo 48.

Jan Koller v dresu AS Monaco. foto: AFP

Před prvním zápasem české reprezentace v tomto roce však také proskočily zprávy, že po EURO 2008 skončí Koller s fotbalem. Národní tým by přišel o svou „zbraň hromadného ničení“. „O tom nic nevím,“ žasl ale Koller nad články belgického tisku o svém odchodu.

Ta otázka se přesto vtírá: co může ještě vydržet? Elitnímu střelci bude koncem března už 34 let.

„Ale on není biologicky tak starý. Neopotřebovaly ho přece žákovské soutěže a všechno, co na ně navazuje,“ upozornil včera Petr Krejčí, reprezentační lékař.

Koller naskočil do světa velkého fotbalu mnohem později než ostatní. Nestáhla se kolem něho síť, která nepropouští talenty. Dlouho působil jako habán, který bude kopat jen na vesnici. Ve Spartě začínal až ve dvaceti. Do opravdu náročného kolotoče spojeného s reprezentací vpadl jako pětadvacetiletý hráč Lokerenu přes osmi roky v Belgii.

Fotbalový věk? 18 + 8
Takže jaký je jeho skutečný „fotbalový věk“? „Trošku mě do toho nutíte, ale já bych řekl osmnáct plus osm,“ reagoval na dotaz LN doktor Krejčí. Tedy šestadvacet. Tolik je dnes třeba Tomáši Rosickému.

Koller je přitom „otřískaný“ mnohem méně než kapitán českého mužstva. První vážné zdravotní problémy se ohlásily až předloni. Nejprve ho vyřadilo těžké zranění kolene. Stihl sice mistrovství světa, ale hned při úvodním střetnutí turnaje s Američany si natrhl stehenní sval. To samé se mu stalo v říjnu.

„Dlouho téměř nemarodil. A dodnes neumí moc žít s tím, že ho to může potkat,“ poznamenal Krejčí.

Nyní je dvoumetrový střelec stoprocentně v pořádku. Pro jiné fotbalisty znamená
jeho věk horní hranici, Koller se jí ale ještě nedotkl. V době mistrovství světa 2010 mu bude 37 let. Takový Paolo Maldini kope v AC Milán i v osmatřiceti.

„Pokud budu zdravý, chtěl bych pokračovat. Cítím se dobře, nemám potřebu končit,“ prohlásil Koller loni. Mělo by to stále platit.

Autoři:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč