130 let

Vítězný Tiumen s žokejem Váňou. | foto: ČTK

Fenomén Váňa: Ještě to možná příští rok zkusím

Sport
  •   8:00
PARDUBICE - Dlouhotrvající potlesk, jako ještě nikdy v minulosti, se včera nesl mezi ochozy pardubického závodiště. Ovace patřily jedinému muži – žokeji a trenérovi Josefu Váňovi, který dosáhl na svůj šestý triumf ve slavném dostihu.

"Cítím se nádherně, je to pro mě velké zadostiučinění. Oslavám se večer asi nevyhnu, ale nesmím zapomínat na práci, koně nepočkají," povídal miláček publika drobné postavy, který v předchozích letech zvítězil čtyřikrát s Železníkem (1987, 1988, 1989, 1991) a jednou s Vronskym (1997).

Jeho první slova díků patřila lékaři homeopatikovi Kubisovi a maséru Trávníčkovi. "Pan Kubis mě přesvědčil, že k životu nepotřebuju alkohol, takže jsem přestal pít víno ve větší míře. A našel ve mně sílu, která mi umožnila na sobě makat. Tudíž jsem dva dny před Velkou v plaveckém závodě na 690 metrů, což je desetina pardubické trati, porazil našeho osmnáctiletého Pepču," pochlubil se vítězstvím nad synem a jezdcem. "Bude mi sedmapadesát, ale nevzdávám to," dodal.

A proč patří dík masérovi? "Rozhýbal mi ztuhlé prsty, takže mi nevypadl bičík jako loni."

Pojede slavný žokej a trenér Velkou i příští rok? "Sedmého prosince musím do Karlových Varů na operaci páteře. Pokud to dopadne dobře, zkusím to. A když ne, není špatné skončit vítězstvím," pravil spokojeně.

Cenu pro vítěze převzal od prezidenta Václava Klause. "Pozval jsem ho na tenisový souboj k nám do Chyše," zmínil Váňa obci, v níž je místostarostou.

Pokud by za rok Velkou pardubickou absolvoval, osedlal by Welldancera, s nímž chtěl jet původně letos.

"Zranil se, ale je lepší než Tiumen," dodal tajemně.

Autor: Jiří Jakoubek